More


  Burse pentru refugiaţii dornici să studieze

  =

  Pe fondul crizei imigranţilor în Europa, Ministerul Educaţiei din România intenţionează să acorde 500 de burse pentru tinerii refugiaţi dornici să studieze. O sută dintre acestea sunt pentru studiile de medicină şi restul de 400 pentru studii în domeniul ingineriei şi petrol şi gaze.

  Proiectul prevede, în mod concret, ca refugiaţii să stea mai întâi un an în ţara noastră pentru a învăţa limba, la fel cum fac toţi studenţii străini dornici să urmeze cursuri universitare în România. După aceea, ei vor avea posibilitatea să studieze la una dintre cele 25 de universităţi de stat şi private, dispuse să ia parte la acest proiect. Printre ele sunt şi cele mai mari instituţii de învăţământ superior de la noi. Selecţia candidaţilor pentru burse ar urma să se realizeze de către o comisie mixtă, care se va deplasa în acest scop în Iordania, Liban şi Turcia.

  Bursele le vor acoperi refugiaţilor practic toate cheltuielile, de la taxele de studiu până la cazare, inclusiv pe perioada vacanţei de vară. De asemenea, studenţii refugiaţi ar urma să aibă trei mese gratuite pe zi la cantina universităţilor gazdă. În plus, cei 500 de tineri studenţi refugiaţi vor beneficia şi de asistenţă medicală gratuită.

  Deocamdată, proiectul Ministerului Educaţiei a fost lansat în dezbatere publică. În mod firesc, pe lângă problema resurselor financiare necesare pentru susţinerea iniţiativei, specialiştii în domeniu au formulat şi opinii adiacente, care se impun avute în vedere. Printre ele, aceştia atrag atenţia că sistemul ar trebui să acorde ajutoare similare şi studenţilor români care provin din medii defavorizate. De asemenea, în aceleaşi opinii, aceste burse acordate refugiaţilor ar trebui corelate, pe lângă generosul principiu de solidaritate, şi cu un minim de performanţă. Adică, statul să se asigure că beneficiarii îşi văd, într-adevăr, de învăţătură, că vin la cursuri şi promovează examenele, pentru ca mai apoi să contribuie la dezvoltarea societăţii româneşti.

  În acest sens, exemplele nu sunt puţine. Raed Arafat este unul din campionii în devotament, în circumstanţele, nu puţine, şi de mare dramatism, când profesionalismul şi recunoştinţa faţă de România, faţă de generozitatea cunoscută şi recunoscută a românilor, a dobândit dimensiuni proverbiale.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img