More


  Copii sătmăreni rămași singuri acasă

  =

  elevi

  Cu toate că se află pe un trend descendent, numărul copiilor cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate se menține foarte ridicat. Potrivit unei cercetări făcute de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Satu Mare, în preyent, în județ sunt 4.385 de elevi sătmăren cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Mai bine de jumătate dintre aceștia provin din mediul rural.

  Majoritatea sunt din mediul rural
  Potrivit documentului citat, în județul Satu Mare sunt înregistrați, în total, 4.385 de elevi cu părinți plecați în străinătate, în scădere față de anul trecut, când au fost înregistrate 4.664 de astfel de cazuri, și 2013 (4.909 cazuri). Dintre aceștia, 528 de copii sunt din învățământul preșcolar, 1.213 din învățământul primar, 1.381 din învățământul gimnazial și 1.263 sunt din învățământul liceal.
  Demn de remarcat este și faptul că 3.060 de elevi au un părinte plecat la muncă în străinătate, 879 au ambii părinți plecați, în timp ce 446 de copii au unicul părinte în această situație. Din numărul total de elevi aflați în această situație, 2.903 provin din mediul rural, în timp ce 1.482 sunt din mediul urban.

  Turțul, campion la sate
  Așa după cum era de așteptat, cei mai mulți elevi cu părinți plecați la muncă în străinătate sunt din Satu Mare, unde 852 de elevi se află în această situație. Într-un clasament pe orașele din județ, pe locul secund se află Negrești-Oaș – 271, Carei – 132, Livada – 103, Ardud – 63 și Tățnad – 61.

  În ceea ce privește mediul rural, de departe, pe primul loc se află comuna Turț, cu 373 de elevi cu părinți plecați în străinătate, fiind urmată de Călinești – 271, Bixad – 157, Gherța Mică – 130, Medieșu Aurit – 118, Tarna Mare – 116, Odoreu – 113, Certeze – 104 și Bogdand – 101.

  Se poate lesne constata că, dacă facem abstracție de municipiul Satu Mare, cea mai mare pondere a elevilor aflați în această situație sunt din Țara Oașului, așa cum, de altfel, era de așteptat.

  Notificare la serviciile sociale
  Părinţii care sunt plecaţi la muncă în străinătate şi şi-au lăsat copiii singuri acasă trebuie să notifice acest fapt la serviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor de pe raza localităţii în care au domiciliul. Dacă nu au făcut acest lucru, trebuie să se întoarcă în ţară până la sfârşitul acestui an să se înregistreze la primării, conform ultimelor prevederi legale. Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.
  În cazul în care doar unul dintre părinţi este plecat din ţară iar celălalt a rămas acasă cu copiii, atunci notificarea de la serviciile sociale de la primării nu mai este necesară.Părinţii aflaţi în această situaţie care nu s-au înregistrat la primării vor fi nevoiţi să se întoarcă în ţară să facă acest lucru până la sfârşitul anului. În caz contrar, aceşti părinţi riscă amenzi substanţiale.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img