More


  Despăgubirile fermierilor, periclitate de primării

  =

  colpref

  Din cauza proceselor verbale de constatare a calamităţilor, întocmite în mod defectuos, fermierii sătmăreni riscă să rămână fără despăgubiri. De altfel, deşi se aşteptau peste 6.000 de solicitări, până în prezent au fost înregistrate doar 700 de cereri, a arătat directorul APIA Satu Mare, Gheorghe Mihalca. Tot în şedinţa Colegiului Prefectural, directorul Romsilva Satu Mare, Sever Şter, a explicat motivele care au declanşat mitingul de protest împotriva defrişărilor de la Tarna Mare.

  Procese verbale cu probleme
  Potrivit unei situaţii prezentate, ieri, în Colegiul Prefectural de directorul APIA Satu Mare, Gheorghe Mihalca, deşi instituţia se aştepta la circa 6.000 de cereri pentru despăgubiri pentru culturile calamitate de secetă, până în prezent s-au înregistrat doar 700 de cereri, vizând o suprafaţă totală de 550 hectare. Fermierii sunt rugaţi să depună cererile pentru despăgubiri până în data de 2 decembrie. Directorul Mihalca a arătat că, în urma centralizării dosarelor primite, s-au constatat probleme la procesele verbale de constatare a calamităţilor întocmite de reprezentanţii primăriilor. Astfel, unele procese verbale de constatare nu includ suprafeţele calamitate, altele nu precizează tipul culturilor afectate de secetă, în timp ce o parte dintre ele includ suprafeţe de teren aflate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale.

  Prefectul Eugeniu Avram a declarat că, în zilele următoare, vor fi convocate întâlniri cu secretarii primăriilor pe centrele zonale ale APIA pentru a le explica cum trebuie întocmite în mod corect procesele verbale de constatare, astfel încât fiecare fermier afectat să poată beneficia de despăgubiri.

  Pădurea, administrată după legile statului
  Tot în şedinţa de ieri, prefectul Avram a cerut un punct de vedere directorului Romsilva, Sever Şter, privind mitingul împotriva defrişărilor forestiere de la Tarna Mare. Directorul Sever Şter a explicat că parchetul din zona Tarna Băi a fost programat pentru exploatare în 2015. După ce acesta a fost scos la licitaţie, cei din Tarna s-au trezit că ar trebui certificat ca pădure cu valoare ridicată de conservare. Întrucât regimul nu poate fi schimbat peste noapte, directorul Sever Şter le-a propus să nu fie tăiaţi o serie de arbori din zona capelei Sf. Ana. Toţi cei prezenţi au fost de acord, cu excepţia unui consilier local. Ulterior, la instigarea acestuia, Primăria Tarna Mare a dat în judecată Ocolul Silvic, solicitând blocarea tăierilor în parchetul licitat. “Direcţia Silvică este administratorul pădurilor statului după reglementările emise de Guvernul României, nu după legea străzii”, a adăugat directorul Şter.

  Situaţie ambiguă cu autorizaţiile şcolilor
  În perioada 5-19 noiembrie, pompierii au efectuat 11 controale la cluburi, baruri şi discoteci, a arătat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe. Cu această ocazie, s-au constatat 75 de nereguli, din care 23 au fost remediate pe loc. Au fost aplicate 52 de sancţiuni, din care 39 de avertismente şi 13 amenzi, în valoare totală de 228.000 lei. În acest an, pompierii sătmăreni au efectuat 951 de controale, aplicând amenzi în valoare de 955.000 lei. Colonelul Dan Gheorghe a mai arătat că obţinerea avizelor ISU este greoaie, întrucât în toată ţara există 12 experţi acreditaţi, dintre care doi sunt din Satu Mare, aceştia fiind copleşiţi de numărul mare de solicitări din ultima perioadă. În acest sens, se preconizează eliberarea unor autorizaţii provizorii pentru instituţiile publice.

  Şeful ISU Satu Mare a arătat că există o ambiguitate în privinţa autorizării şcolilor. Până în 2000, şcolile nu aveau nevoie de autorizaţii de la pompieri. Acum, nu se ştie dacă şi şcolile înfiinţate înainte de anul 2000 trebuie autorizate de pompieri.

  În încheierea şedinţei, prefectul Avram a arătat că unele primării nu au comunicat informaţiile referitoare la pregătirile pentru sezonul rece, în condiţiile în care iarna îşi va intra în drepturi începând din 2 decembrie, potrivit prognozelor meteo.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img