Reglarea mafiotă de conturi din 8 iunie 2008 a şocat Careiul prin violenţa sa. Zeci de contrabandişti din zona Halmeu-Porumbeşti, alături de mafioţi ucraineni şi bătăuşi tocmiţi din Budapesta, au năvălit asupra a trei careieni aflaţi pe o terasă, pe care îi suspectau că le-au jefuit depozitele clandestine de ţigări. Una dintre victime a fost bătută cu sălbăticie şi tâlhărită, după care agresorii au sechestrat-o, încercând să o transporte într-un loc necunoscut cu o maşină. Viaţa victimei a fost salvată printr-un gest de ultim moment.
O anchetă penală de trei ani
La câteva săptămâni după consumarea reglării de conturi, autorităţile judiciare au început să identifice autorii. Majoritatea lor au ajuns în arest, chiar şi câţiva dintre mafioţii ucraineni. Ulterior, aceştia au fost puşi în libertate şi s-au evaporat întrucât dosarul penal nu a ajuns de la Carei la Satu Mare înainte de expirarea mandatelor. De asemenea, participanţii la reglarea de conturi au fost eliberaţi din arest unul după celălalt.
După o anchetă ce a durat aproape trei ani, în octombrie 2011, 23 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în acest dosar, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de tâlhărie. Până în data de 26 iunie 2013, procesul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Carei, după care a fost înaintat Tribunalului Satu Mare.
Un dosar greu de judecat
Ajuns pe rolul Tribunalului Satu Mare, dosarul a primit un nou număr unic. Prima înfăţişare în respectivul dosar a avut loc în 8 octombrie 2013. De atunci, procesul a avut 24 de termene. Dezbaterile au fost îngreunate şi de faptul că majoritatea inculpaţilor au fost condamnaţi şi încarceraţi în cadrul unui alt dosar pentru contrabandă, instrumentat de procurorii DNA. De atunci, au fost eliberaţi cu toţii. Un alt inculpat a fost dat în urmărire internaţională, după ce s-a sustras unei condamnări pentru trafic de droguri, fiind depistat în străinătate abia în prima parte a acestui an.
Desfăşurarea procesului a fost îngreunată şi de neprezentarea martorilor propuşi de părţi. De mai multe ori instanţa a emis mandate de aducere a acestora la proces. De asemenea, instanţa a trebuit să-i audieze pe toţi cei 23 de inculpaţi acuzaţi în dosar. În pofida acestor greutăţi, dosarul este tot mai aproape de soluţionare. Mai trebuiesc încă audiaţi câţiva martori, care au primit mandate de aducere. Apoi va fi emisă o sentinţă în primă instanţă. Mai mult ca sigur că respectiva sentinţă va fi atacată fie de inculpaţi, fie de părţile vătămate. Dacă şi acest demers va dura la fel de mult, vor mai trece câţiva ani până la rezolvarea acestui dosar complex.
Szasz Lorand