More


  Dramele noastre de pe Someș

  =

  Evenimentul trist din București, tragic pentru întregul popor, pentru întreaga națiune română, a adus în memoria sătmărenilor un eveniment dramatic petrecut în urbea de pe Someș. Mai exact, pe malul Someșului. Concret, în luna aprilie a acestui an, tocmai în Vinerea Mare, în jurul orei 01.00, pe malul Someşului s-a consumat o dramă fără margini. Şase persoane au ars de vii într-o locuinţă improvizată după ce scântei provenite de la o sobă din apropiere au provocat incendiul. Din cauza faptului că autorităţile au fost sesizate târziu, pompierii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva.

  La jumătate de an distanță, o familie formată din şapte persoane – care își duc veacul tot pe malurile Someșului – şi-au văzut moartea cu ochii. Este vorba despre concubinii Gaspar Cornelia şi Farkas Miklos care, alături de cei cinci copii ai lor, au fost la un pas să ardă de vii, după ce baraca în care locuiau pe malul Someşului a fost cuprinsă de flăcări.

  Dar marea problemă este că pe malul Someşului, feriţi de ochii indiscreţi ai sătmărenilor de cele două diguri şi de vegetaţia luxuriantă, îşi duc veacul zeci de persoane. De la bătrâni până la copii, toţi se zbat să trăiască printre gunoaie, dincolo de limitele sărăciei. Acolo este o altă lume, unde nu pătrund decât reprezentanţii unor ONG-uri, care vin să îi ajute minimal, după puterile lor. Aceşti dezmoşteniţi ai soartei luptă să trăiască într-o societate care nu vrea să ştie nimic de ei. Nici măcar moartea nu mai răzbate dintre copaci şi de după dig. Totul rămâne în acea lume a disperării, care se desfăşoară după o singură lege: scapă cine poate.

  Norocul – dacă se poate spune așa – este că autoritățile au înțeles că trebuie intervenit în zonă, că nu este de glumă. Așa că Poliția Locală a început de luna trecută să elimine persoanele care și-au făcut un adăpost pe malurile Someșului. Se încearcă găsirea unor soluții pentru a-i adăposti pe acești dezmoșteniți ai soartei, pentru că la venirea iernii vor apărea, invariabil, și următoarele victime. Mai bine mai târziu, decât niciodată!

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img