More


  Fermierii din zona Careiului, în prag de faliment

  =

  ferma

  Fermierii din judeţul Satu Mare se află într-o situaţie extrem de dificilă. Însă fermierii din zona Careiului, cea mai afectată de seceta prelungită din lunile iulie şi august, au ajuns într-o situaţie de-a dreptul imposibilă, majoritatea lor fiind în pragul falimentului. În condiţiile în care hrana este tot mai scumpă, preţul animalelor este tot mai scăzut. Dacă nu vor fi ajutaţi cât mai repede de Statul Român, vor fi obligaţi să-şi lichideze efectivele şi să-şi închidă fermele. Fermierii careieni solicită ajutor atât din partea instituţiilor statului cât şi din partea parlamentarilor judeţului Satu Mare, pentru a se evita distrugerea zootehniei.

  Seceta a pârjolit păşunile
  Fermierii din zona Careiului sunt într-o situaţie extrem de dificilă. Seceta a afectat atât păşunile cât şi culturile furajere. De asemenea, numeroşi fermieri au fost obligaţi să folosească fânul recoltat în prima parte a acestui an pentru a-şi hrăni efectivele în lunile iulie şi august, când seceta pur şi simplu a pârjolit păşunile. Fermierii n-au avut mai mult noroc nici cu culturile furajere, care au fost afectate în proporţie de 50-60% tot de către secetă.

  În lipsa furajelor, fermierii au început să-şi hrănească animalele cu tărâţe. Preţul tărâţelor a crescut la 80-85 de bani kilogramul, faţă de 60 de bani cu cât s-au vândut în urmă cu câteva luni. Paradoxal, în timp ce fermierii stau la coadă pentru tărâţe, morile nu prea au cui să vândă făina de grâu.

  Preţul laptelui nu acoperă costurile
  Confruntaţi cu lipsa furajelor, tot mai mulţi fermieri cochetează cu ideea lichidării efectivelor. Cei mai afectaţi sunt crescătorii de vaci de lapte. Cel puţin doi fermieri din zona Careiului încearcă în mod de-a dreptul disperat să-şi vândă vacile. “Situaţia este extrem de gravă. Pe lângă faptul că ni se oferă un preţ foarte scăzut pentru lapte, a mai venit şi seceta aceasta. Preţul de producţie al unui litru de lapte a ajuns la 1,2 lei, dar majoritatea fermierilor primesc între 70-80 de bani pe litru, putând ajunge până la un leu în cazurile bune”, ne-a declarat fermierul careian Marin Hendea.

  Fermierii nu pot recupera din pierderi nici măcar din vânzarea viţeilor. Preţul acestora variază între 150-200 lei bucata, un preţ considerat mult prea mic de către fermieri.

  Preţuri tot mai mici în târguri
  Din cauza prăbuşirii preţuriulor, nu obţin profit nici fermierii care îşi lichidează efectivele. Porcul viu se vinde cu 5-6 lei kilogramul, preţ care abia acoperă cheltuielile cu hrana. În urmă cu un an, porcii vii se vindeau cu 7-8 lei kilogramul, în preajma sărbătorilor de iarnă ajungând chiar la 9 lei/kg.

  De asemenea, în cazul vacilor, preţul este de 3,5-4 lei/kg pentru exemplarul viu. De exemplu, o junincă se putea vinde cu 2.300- 2.500 de lei anul trecut, iar acum cu greu îşi găseşte cumpărător chiar şi la 1.500 de lei.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img