Mii de agricultori sătmăreni vor primi – până la sfârşitul anului – subvenţii pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta din timpul anului. Ajutoarele de stat sunt reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă 45 din 23 octombrie 2015, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Eugeniu Avram. Fermierii trebuie să depună toate documentele necesare până pe data de 30 noiembrie pentru a deveni eligibili la plată.
Mii de fermieri îşi aşteaptă banii
Potrivit datelor furnizate de către Instituţia Prefectului Satu Mare, în judeţ există un număr de 6.871 de persoane fizice şi 381 de persoane juridice afectate de seceta pedologică din acest an. În total, au fost afectate 90.252 de hectare de teren agricol. Prefectul Eugeniu Avram a arătat ieri că valoarea totală a pagubelor produse de secetă în judeţul Satu Mare se ridică la 134.424.400 de lei.
Criteriile de eligibilitate
Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Satu Mare, pot beneficia de acest ajutor de stat producătorii agricoli persoane fizice, producători persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF), producători agricoli persoane juridice precum şi orice formă asociativă cu sau fără personalitate juridică.
Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de stat, beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Mai exact, să deţină proces – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie si 20 octombrie 2015 în care să fie înscrise informaţii privind cultura, suprafaţa calamitată şi procentul de calamitate de peste 30%. Să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015 şi să fie eligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului 2015 în urma controlului administrativ efectuat de APIA.
Termen de depunere: 30 noiembrie
Beneficiarii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pot depune până la data de 30 noiembrie o cerere de acordare a ajutorului. Cererile se pot depune începând de azi, iar modelul de cerere poate fi ridicat, în vederea completării, şi de la primăria la care a fost încheiat procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor şi vor fi depuse împreună cu documentele anexate la APIA – Centrul Judeţean Satu Mare.
Zona Careiului, cea mai afectată
Fermierii din zona Careiului au fost cei mai afectaţi din tot judeţul de seceta din această vară. Seceta excesivă pur şi simplu a pârjolit recoltele de porumb, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr. Producţiile obţinute reprezintă în jur de o treime din producţiile înregistrate în cursul anului trecut. Potrivit statisticilor publicate de Prefectura Satu Mare, seceta din această vară a afectat peste 90.000 de hectare de culturi agricole. Peste 2.500 de hectare afectate de secetă se află în jurul Careiului.
Ciprian Bâtea