More

    Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în anul 2016

    taxe-si-impozite

    Potrivit Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, legiuitorii au adus o serie de modificări în ceea ce priveşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, care au fost publicate în Monitorul Oficial nr.817/3.11. Astfel, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt de 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv; 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat şi de 3%, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.

    Pentru persoanele juridice române nou-înfiinţate, care au cel puţin un salariat şi sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii sau asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii. Cota de impozitare se aplică până la sfârşitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni.

    Condiţia privitoare la salariat se consideră îndeplinită dacă angajarea se efectuează în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective. În cazul în care în cursul anului numărul de salariaţi se modifică, atunci cotele de impozitare de mai sus se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE