More


  Jale pentru copiii din comunităţile de romi din Satu Mare

  =

  copil

  Copiii din familiile de romi de pe străzile Ostrovului, Crângului, Toamnei şi din Sătmărel trăiesc sub pragul sărăciei. Potrivit unui studiu făcut de Asociaţia Stea, doar unul din patru copii crescuţi aici sunt înscrişi la cresă şi doar jumătate la grădiniţă. În acest context, în perioada 9 noiembrie – 23 decembrie, Asociația Stea, în parteneriat cu membrii Grupului de lucru inter-sectorial pentru prevenirea şi combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare – GIPEX, desfășoară Campania de promovare a drepturilor copilului “Vreau și eu să fiu COPIL”, lansată ieri.

  Sub pragul sărăciei
  În Satu Mare există la ora actuală sute de copii care trăiesc sub pragul sărăciei, în familii în care drepturile lor sunt departe de a fi respectate. Rezultatele cercetării sociale „Evaluarea nevoilor și accesibilității la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare”, efectuată pe un eşantion de 600 de familii de pe străzile Ostrovului, Crângului, Toamnei şi din Sătmărel, arată o nevoie urgentă de intervenție pentru reducerea decalajului dintre oportunitățile de dezvoltare ale copiilor din mediile sociale defavorizate și ceilalți copii din comunitate.

  Potrivit celor afirmate de directorul Asociaţiei Stea, Cristina Bala, în familiile incluse în cercetare aproximativ 44% dintre adulți sunt analfabeți și doar 1 din 5 persoane lucrează. Doar un sfert dintre copiii între 0-2 ani sunt înscrişi la o creşă, numai 48% dintre cei de 3-6 ani sunt înscrişi la o grădiniţă, în jur de 70% dintre cei de 7-13 ani sunt cuprinși în învăţământul primar, în vreme ce doar 47% dintre copiii de 14-18 ani sunt înscrişi la şcoală. Totodată, 6% dintre cei înscriși merg la şcoală doar câteva zile pe săptămână, 3% mai rar, iar 10% nu merg deloc.

  Alte probleme majore identificate în Satu Mare sunt asumarea deficitară sau greşită a rolurilor parentale, violenţa în familie și exploatarea prin muncă, problemele de sănătate şi abilităţile de igienă slab dezvoltate. “Copiilor din aceste familii nu le sunt satisfăcute nevoile de bază şi nici cele legate de existenţa unui mediu propice unei dezvoltări care să le permită în viitor ieşirea din cercul vicios al sărăciei. Asociația Stea atrage atenția asupra faptului că fără investiții coerente în prevenire și fără o implicare reală din partea tuturor, problemele vor continua să ia amploare, afectând grav viitorul comunității noastre”, a mai spus Cristina Bala.

  Campanie de amploare
  În acest context, Asociația Stea, în parteneriat cu membrii Grupului de lucru inter-sectorial pentru prevenirea şi combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din Satu Mare – GIPEX, desfășoară, în perioada 9 noiembrie – 23 decembrie, Campania de promovare a drepturilor copilului “Vreau și eu să fiu COPIL”, care a fost lansată ieri la Satu Mare. Campania urmărește conștientizarea comunității locale cu privire la problemele existente în ceea ce privește respectarea drepturilor copilului în familiile aflate în dificultate în Satu Mare și promovează implicarea pe baza principiilor de parteneriat și de cetățenie activă pentru a asigura un viitor mai bun pentru toți copiii noștri.

  Programul campaniei cuprinde o serie de evenimente care se adresează publicului larg, cetățenilor, factorilor de decizie și profesioniștilor din domeniul social și mai ales copiilor din comunitatea sătmăreană. Astfel că, ieri, după conferinţa de lansare a Proiectului, a avut loc Masa Rotundă: „Măsuri active pentru creșterea gradului de respectare a drepturilor copilului în comunitatea sătmăreană”. Evenimentul şi-a propus ca prin dezbaterile care vizează domeniile principale ale drepturilor la protecție, dezvoltare și participare, să contribuie la identificarea unor soluții concrete prin care copiii din familiile aflate în dificultate să se poată bucura de o copilărie fericită.

  În perioada 10 – 19 noiembrie 2015, sunt prevăzute 8 dezbateri pe tema drepturilor copilului în grădinițe, școli și licee din Satu Mare. Acestea pornesc de la vizionarea filmulețului intitulat „Vreau și eu să fiu COPIL”, realizat de către o echipă de voluntari și copii, beneficiari de servicii sociale și de bază în cadrul centrului de zi al Asociației Stea. În data de 20 noiembrie 2015, sătmărenii sunt invitați la spectacolul de teatru „Suntem la fel ca voi !”, realizat în parteneriat cu Asociația Teatrul Genesis din Satu Mare.

  Proiect apreciat
  Campania de promovare a drepturilor copilului „Vreau și eu să fiu COPIL !” se desfășoară în cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial –baza serviciilor sociale de calitate” implementat de Asociația Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Poliţia Locală a municipiului Satu Mare şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a municipiului Satu Mare din subordinea Consiliului Local Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 211.326,61 euro, din care 186.160,36 euro finanţare nerambursabilă şi 25.166,25 euro contribuţia Asociaţiei Stea şi a partenerilor săi.

  Directorul de cancelarie al prefectului, Raul Băbţan, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor partenere, prezenţi ieri la conferinţa de lansare a campaniei, au apreciat acest proiect, afirmând că trebuie găsite soluţii viabile pentru a îmbunătăţi viaţa acestor copii. De asemenea, au oferit tot sprijinul instituţional pentru buna desfăşurare a campaniei şi organizarea altora pe aceeaşi temă.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img