Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, a organizat ieri, de la ora 16.00, Medalionul Cultural „Virgil Enătescu”, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani. Evenimentul a avut loc la Muzeul Județean Satu Mare. Pe lângă apropiaţi, prieteni, alături de Virgil Enătescu au mai participat directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, şi istoricul Claudiu Porumbăcean.
Felician Pop a spus că acest demers – de a omagia personalităţile sătmărene – a început cu mult timp în urmă, iar ideea manifestărilor de gen este de a omagia personalităţile sătmărene cât timp ele sunt în viaţă, pentru că de prea multe ori omagierile la noi au avut un caracter funebru şi de pomenire. Felician Pop a precizat că se gândeşte la Enătescu şi îl vede ca pe o dronă care se uită de sus, cu ochiul unui specialist, asupra societăţii de azi şi că ar fi foarte curios să afle cum vede academicianul lumea de azi.
Virgil Enătescu şi-a adus aminte despre tinereţea sa nu cu regretul unui om bătrân ci cu bucuria unui om care are experienţa primilor paşi făcuţi într-un domeniu care i-a adus recunoaştere naţională şi mondială. Succesul său s-a datorat unui mod abil de a combina matematica, logica şi informatica cu ştiinţa medicală şi cu un spirit acut de observare a comportamentului uman. Academicianul a mai vorbit despre felul în care a ajuns să îşi obţină brevetele şi patentele. Enătescu s-a arătat preocupat mereu de găsirea unei definiţii pentru normalitate.
Personalitate marcantă a județului nostru, și nu numai, dr. Virgil Enătescu a contribuit la dezvoltarea științifică unanim apreciată, cărțile, studiile domniei sale, bazate pe observații științifice pertinente, au dus la o clarificare a unor concepte privind metodele de diagnosticare și analiză psihiatrică, toate puse în slujba ideii de tratare corectă și eficientă a pacienților.