More


  Medicii sătmăreni, pregătiţi pentru un dezastru

  =

  scenariu

  Managerul Spitalului Județean Satu Mare, Marcela Papici, este de părere că medicii sătmăreni ar fi pregătiți pentru activarea Planului Roşu, ceea ce înseamnă un accident soldat cu mai multe victime. Marcela Papici mizează pe profesionalismul celor 250 de cadre medicale ale Spitalului Judeţean.

  Cadre medicale dedicate profesiei
  Managerul Spitalului Judeţean, Marcela Papici, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că mizează pe profesionalismul şi empatia cadrelor medicale sătmărene în cazul producerii unui dezastru. “Am fost prima care mi-am pus această întrebare, m-am gândit și mi-am imaginat ce am face într-o asemenea situație și vă spun sincer nu am niciun fel de emoție. Toți cei 250 de medici, angajați ai Spitalului Județean Satu Mare, în cel mai scurt timp ar fi la serviciu, la fel și asistentele și infirmierele. Nu cred că ar exista cineva care să poată să facă ceva și să refuze să facă”, a declarat Marcela Papici.

  Plan de rezervă
  Totuşi, conform Planului Roşu, în funcţie de gravitatea rănilor şi numărul victimelor se are în vedere transportarea bolnavilor către spitalele regionale. “O asemenea catastrofă nu poate să te prindă pregătit sau nepregătit, pentru că noi avem pe Reanimare 23 de paturi, uneori sunt ocupate toate, alteori mai mult de jumătate sunt libere. În momente în care se întâmplă așa ceva, nu poți să estimezi și să spun că ținem 10 paturi în caz că se întâmplă ceva, nu așa funcționează sistemul, dar mizând în primul rând pe transferuri spre spitale de rang superior, pentru că asta spune protocolul. Sunt convinsă că toate resursele s-ar mobiliza și ar face tot posibilul ca evenimentul să se încheie cu cât mai puține victime”, a mai spus Marcela Papici.

  Cum se activează codul roşu
  Când este activat planul de cod roşu, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă preia în coordonare inclusiv ambulanţele, sistemul fiind unul cu comandă unică. Potrivit actelor normative în vigoare, planul de cod roşu asigură un răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unor accidente colective sau calamităţi, cu manifestări deosebit de rapide şi efecte limitate în timp, având ca rezultate victime multiple sau având potenţialul de a produce victime multiple.

  Planul roşu se elaborează de inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare şi implică următoarele instituţii: Ministerul Afacerilor Interne, instituţiile prefectului, jandarmeria, SMURD, spitalele de urgenţă şi serviciile publice de ambulanţă. Primul echipaj cere ajutorul în funcţie de gravitatea evenimentelor, primul echipaj sau de prim ajutor ajuns la locul intervenţiei face propunerea de activare a planului roşu de intervenţie. În momentul în care se declanşează planul roşu, serviciile de ambulanţă trec sub coordonarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Inclusiv ambulanţele private ar putea fi obligate să acorde asistenţă medicală în caz de urgenţă, dacă situaţia o impune.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img