O serie de analize publicate în presa internaţională au scos la iveală sursele de finanţare ale terorismului propagat de Statul Islamic. Potrivit publicaţiei franceze Le Figaro, în prezent Statul Islamic are un buget pentru acest an în valoare de 2,6 miliarde de euro. Cu un asemenea buget, nu mai trebuie să se întrebe nimeni cum îşi permite această organizaţie teroristă să lanseze operaţiuni armate, să-i hrănească şi să-i plătească pe cei aproximativ 30.000 de combatanţi, să achite pensii către familiile militanţilor ucişi în lupte, să întreţină baze militare şi să administreze teritoriile ocupate. Tot din aceşti bani, Statul Islamic îşi poate permite să finanţeze propaganda sa agresivă, menită să înfricoşeze lumea, dar şi să racoleze noi militanţi.
Potrivit experţilor în finanţarea terorismului consultaţi de Le Figaro, grosul veniturilor (circa 60%) Statului Islamic provine din exploatarea resurselor naturale. Ponderea petrolului în veniturile de 2,6 miliarde de euro este de 24%. Potrivit experţilor, Statul Islamic vinde petrol la jumătate din preţul de pe piaţa internaţională. În pofida embargoului, petrolul fiind comercializat pe piaţa neagră. Într-o singură zi, Statul Islamic vinde petrol în valoare de 1,4 milioane de euro.
Celelalte surse de finanţare sunt tâlhăriile, confiscările abuzive, traficul de droguri, traficul de ţigări, traficul cu obiecte de artă, sclavia sexuală, traficul cu organe, răscumpărările şi chiar sponsorizările. Potrivit unor calcule prezentate de Le Figaro, Statul Islamic obţine 1,2 miliarde de euro din exploatarea şi prelucrarea petrolului, gazelor şi fosfaţilor, 800 milioane de euro din taxe şi confiscări abuzive, 200 milioane de euro din grâu şi orz, câte o sută de milioane de euro din răscumpărări şi ciment, 50 de milioane de euro din sponsorizări, 30 milioane de euro din trafic cu obiecte de artă, 20 de milioane de euro din bumbac şi altele.
Concluziile acestei analize sunt deosebit de sumbre. Dispunând de asemenea sume colosale, Statul Islamic poate acţiona oriunde pe glob. Însă nu îi este totuşi atât de uşor, întrucât serviciile secrete din întreaga lume sunt în gardă, iar membrii şi simpatizanţii organizaţiei teroriste sunt urmăriţi îndeaproape, fiindu-le extrem de greu să înfăptuiască atentatele planificate.
Szasz Lorand