Primăria oraşului Ardud, alături de Casa de Cultură “Dr. Augustin Mircea”, a găzduit ieri lansarea cărţii ”O vară ce nu mai apune“, semnată de către Radu Sergiu Ruba. Alături de autor au participat la eveniment primarul Ardudului, Ovidiu Duma, directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Robert Laszlo, directorul Casei de Cultură “Dr. Augustin Mircea”, Mircea Câcu, şi scriitorul şi realizatorul de emisiuni la Nord Vest TV Teodor Curpaş.
Povestea unei cărţi
Radu Sergiu Ruba le-a povestit iubitorilor de carte cum i-a venit ideea ultimului său volum lansat ieri şi la Ardud. “O vară ce nu mai apune este practic o experienţă de viaţă, una cu totul şi cu totul neobişnuită. Eu am dat acest titlu cărţii pentru că vara ce nu mai apune este memoria mea vizuală. Eu am văzut până la vârsta de 11 ani, nu mai mult, şi vara ce nu mai apune este memoria acestor locuri în care eu am copilărit. Lumea mi-o reprezint într-un regim solar, cum ar fi sub înalta putere a soarelui, mai ales că vacanţele de vară erau cele mai strălucite zile din acea perioadă a vieţii”, a spus Radu Sergiu Ruba.
Primarul Ardudului, Ovidiu Duma, s-a declarat încântat că urbea pe care o conduce a dat ţării oameni importanţi de cultură. Edilul şef i-a mulţumit autorului pentru că s-a gândit să lanseze acest volum şi în oraşul său natal. “Noi ne străduim, pe atât pe cât ne ţin puterile, ca să scoatem în evidenţă şi să facem cunoscut publicului larg istoria Ardudului, oamenii de valoare, personalităţile care sunt legate de-a lungul istoriei, dar şi în perioada contemporană, de Ardud”, a declarat Ovidiu Duma.
O viaţă de poveste
Radu Sergiu Ruba s-a născut la 14 octombrie 1954, în localitatea Ardud. La unsprezece ani şi-a pierdut total vederea. Între 1974-1978 a studiat filologia franceză şi engleză la Universitatea din Bucureşti. Între 1978-1990 a lucrat ca profesor de limba franceză, de limba şi literatura română, ca inspector de specialitate în Ministerul Învaţământului şi Ştiinţei, responsabil cu subsistemul educaţiei speciale pentru deficienţii de vedere. În 2006 e ales preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România.
Între 1987-1998 conduce, ca redactor şef, revista Litera noastră, publicată în scriere braille şi în scriere vizuală. Revine la conducerea acestei reviste, începând de la 1 februarie 2000. A făcut parte din colegiile de redacţie ale săptămânalelor Phoenix şi Tinerama, a colaborat constant la cotidianul Curentul şi la revista Oameni în top, precum şi la numeroase reviste literare.
Din 1992, realizează, la Radio România Actualităţi, emisiunea săptămânală Ochiul interior, iar din 1999, pe acelaşi program, emisiunea literară “Lumina cuvintelor”, cu poezie şi proză semnată de autorii nevăzători, serial transformat în carte vorbită pe şapte casete. A realizat de asemenea, în direct, emisiunea de 90 de minute “Tiflo-Antena” pe programul Antena Bucureştilor în perioada 1995-1996. Are statutul de colaborator permanent, cu drepturi de autor, al Societăţii Române de Radiodifuziune. A realizat numeroase materiale pentru Radio Europa Liberă şi Radio Europa FM. A fost membru al cenaclului Universitas.
Florin Dura