More

    O treime din pantofii din comerţ sunt cu deficienţe

    pantofi

    Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare a desfăşurat o acţiune de control la nivel judeţean privind respectarea prevederilor legale la etichetarea materialelor utilizate la producerea principalelor componente de încălţăminte. Din păcate, cel puţin o pereche de pantofi din trei a fost găsită cu deficienţe, potrivit comisarilor sătmăreni.

    O pereche din trei, cu probleme
    În perioada 12.10-28.10.2015 s-a desfăşurat o acţiune de control tematic la nivel regional privind modul de respectare a prevederilor legale la comercializarea produselor de încălţăminte. În acest sens au fost verificaţi 25 operatori economici care desfăşoară activitate de comercializare a produselor de încălţăminte de pe raza judeţului Satu Mare. Astfel, au fost verificate 1.800 bucăţi de încălţăminte în valoare de 163.894 lei. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare un număr de 621 bucăţi de încălţăminte, în valoare de 38.172 lei, fiind aplicate şase avertismente şi 19 amenzi, în cuantum total de 91.000 lei.

    Deficienţe de tot felul
    Printre deficienţele constatate se numără lipsa pictogramelor, fiind depistaţi doi operatori din Satu Mare în această situaţie. Cinci operatori economici din Tăşnad, Carei şi Satu Mare nu au respectat legislaţia privind etichetarea articolelor de încălţăminte.

    De asemenea, 11 operatori economici din Negreşti-Oaş , Tăşnad, Satu Mare şi Carei au fost avertizaţi pentru lipsa modului de întreţinere/traducere în limba română a modului de întreţinere. Au mai fost constatate deficienţe precum lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare-caracterizare a produselor, lipsa denumirii produsului, lipsa denumirii producătorului/adresă, lipsa informării consumatorilor asupra produselor care sunt confecţionate manual şi au un mod de utilizare diferit.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE