More


  Părinţii, fără apărare în faţa pericolului consumului de droguri

  =

  drog

  Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare a desfăşurat marţi în municipiul Carei două campanii antidrog adresate elevilor din şcolile gimnaziale şi a părinţilor angajaţi. În urma unui studiu realizat de specialiştii CPECA, părinţii susţin că nu ar şti ce să facă în cazul în care copiii ar consuma droguri.

  Informări în şcolile gimnaziale
  În cadrul campaniei „O zi în şcoala ta”, 260 de elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani din cadrul Şcolilor Gimnaziale nr. 1 şi nr. 3 din Carei au dezbătut cu specialiştii antidrog problemele legate de consumul de tutun, alcool, etnobotanice şi consecinţele pe care le are consumul de droguri legale şi ilegale asupra dezvoltării fizice, psihice, intelectuale şi sociale la vârsta adolescenţei.

  În anul şcolar 2015-2016 Campania „O zi în şcoala ta” se desfăşoară în toate şcolile gimnaziale din judeţul Satu Mare în scopul informării, educării şi conştientizării elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a cu privire la riscurile consumului de tutun, alcool şi etnobotanice. Până în prezent campania s-a desfăşurat în cinci şcoli gimnaziale: Liceul de Arte „Aurel Popp”, Şcoala gimnazială „Bălcescu – Petofi”, Şcoala gimnazială „Octavian Goga” , Şcolile gimnaziale nr. 1 şi nr. 3 Carei, însumând 560 de elevi informaţi.

  Părinţii îşi recunosc limita
  În a doua parte a zilei, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare sprijiniţi de cinci voluntari SNAC din cadrul Liceului Teoretic Carei, coordonaţi de profesoara consilier Onodi Eniko, au fost prezenţi la S.C. ContiTech Fluid Automotive Carei, pentru a informa şi conştientiza părinţii angajaţi cu privire la factorii de risc asociaţi consumului de droguri în rândul copiilor/tinerilor şi măsurile de protecţie ce trebuie întreprinse pentru prevenirea comportamentelor de consum.

  Cei cinci tineri voluntari au împărţit părinţilor materiale informative (flyere, pliante) şi au realizat un sondaj de opinie cu privire la informaţiile pe care părinţii le au cu privire la fenomenul consumului de droguri. La întrebarea „Aţi vorbit vreodată cu copilul dvs. despre consumul de droguri?”, 62% dintre respondenţi au răspuns afirmativ iar 38% au răspuns negativ. In acest sens este important tipul de mesaj pe care părinţii îl transmit copiilor. Este indicat ca părinţii să discute despre riscurile consumului de tutun, alcool şi alte droguri şi să nu se limiteze la o abordare de genul „dacă vrei să fumezi sau să bei fă-o în faţa mea şi nu pe ascuns”, în special daca tinerii au sub 14 ani. La întrebarea „Ştiţi care sunt semnele consumului de droguri?”, 52% dintre părinţi au răspuns afirmativ, susţinând că îşi cunosc copiii iar schimbarea comportamentului ar fi indiciul cel mai concludent.

  Majoritatea părinţilor au afirmat că nu ar şti ce să facă în cazul în care copilul lor ar consuma droguri. La întrebarea „La cine aţi apela în cazul în care aţi avea o problemă legată de consumul de droguri?” pe primul loc se află prietenii/familia, urmaţi de medicii din unităţile sanitare şi psihologi.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img