More


  Pro sau contra închiderii Centrului Vechi

  =

  Nici nu a fost pusă în aplicare, dar decizia conducerii Primăriei Satu Mare de a închide zona Centrului Vechi pentru traficul rutier naşte deja o serie de opinii pro sau contra. Din capul locului trebuie precizat că această decizie a fost luată după ce, în prealabil, a fost făcută o consultare publică a sătmărenilor, marea majoritate a celor chestionaţi exprimându-şi dorinţa ca zona să fie închisă pe perioada sărbătorilor de iarnă.

  Înainte de a intra în focul dezbaterilor, trebuie amintit faptul că în urmă cu ceva ani şi fosta conducere a Primăriei Satu Mare a avut, la un moment dat, intenţia de a închide zona pentru traficul rutier, şi asta tot la insistenţele sătmărenilor. Mai mult decât atât, atunci era vorba despre închiderea definitivă a acelei zone, nu doar pe perioada sărbătorilor de iarnă.

  Revenind la decizia de acum a Primăriei, trebuie spus faptul că, în locul traficului rutier, pe artera din jurul Parcului Libertăţii, va fi amenajat un adevărat Târg de Crăciun. Demn de remarcat este şi faptul că va fi interzis traficul rutier doar în zona Corso şi Semicorso. În rest, traficul rutier va fi permis.

  Ca orice decizie care necesită şi o schimbare radicală, şi închiderea Centrului Vechi a născut o serie de controverse. O parte dintre sătmăreni spun că în zonă sunt o sumedenie de locuri de parcare şi că, odată închis Centrul Vechi, zona adiacentă va fi blocată. Primăria s-a gândit şi la un astfel de lucru, astfel că în această perioadă va fi amenajată o parcare de 400 de locuri în imediata vecinătate a Parcului Central. Alţi sătmăreni au propus să fie închis Centrul Nou. În Centrul Nou, însă, nu se circulă cu autoturismele, iar Bulevardul Transilvaniei ar fi fost închis pe degeaba pentru că nu are acelaşi farmec ca Centrul Vechi.
  Trecând peste toate astea, trebuie spus şi faptul că aproape orice reşedinţă de judeţ din ţară, dar nu numai, are o arteră pietonală. De ce nu ar avea şi Satu Mare una? Cum decizia de a închide Centrul Vechi pentru traficul rutier este una pe termen scurt, doar pe perioada sărbătorilor de iarnă, considerăm că nu este chiar un capăt de ţară.

  Fiecare cetăţean al Sătmarului are dreptul să-şi spună punctul de vedere şi nu trebuie să fie toţi de acord cu deciziile luate de conducere. Dar trebuie luat în considerare dorinţa majorităţii sătmărenilor care au spus clar că-şi doresc acest lucru. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, eu aş fi de acord să fie închisă această zonă pentru traficul rutier definitiv. Mă întreb unde şi-ar etala şmecheraşii hergheliile de cai putere de sub capotele maşinilor dacă ar fi decis acest lucru?

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img