More


  Redevenţele pe apa termală ajung în conturile unei firme legate de Vasile Blaga

  =

  strand

  Primăria Tăşnad plăteşte în fiecare an redevenţa de 400.000 lei pentru exploatarea apei geotermale folosite la ştrandul din oraş. Din păcate, aceşti bani nu intră în bugetul statului, ci ajung în conturile unei firme private din Oradea. Şi nici nu este vorba de o firmă oarecare. Firma Transgex SA Oradea, care încasează redevenţa anuală de 400.000 de lei, l-a avut ca administrator pe nimeni altul decât actualul co-preşedinte al PNL, Vasile Blaga. În judeţul nostru, aceeaşi firmă deţine şi licenţele de concesiune a exploatării apei termale din perimetrele Tăşnad, respectiv Acâş- Beltiug.

  Redevenţe în conturile unei firme private
  Problema redevenţei plătite unei firme private pentru apa termală exploatată a fost ridicată de primarul Vasile Mitraşca cu ocazia vizitei efectuate vinerea trecută la Tăşnad de ministrul Economiei şiTurismului, Mihai Tudose. Primarul Mitraşca a arătat că, în loc să fie lăsată administraţiei locale pentru a putea dezvolta în continuare staţiunea sau cel puţin să ajungă la bugetul de stat, redevenţa în valoare de 400.000 de lei pe an ajunge în conturile unei firme private din Oradea.

  Firma respectivă, Transgex SA Oradea, deţine 14 licenţe de concesiune pentru exploatare ape geotermale în perimetrele: Oradea, Săcueni, Marghita, Borş, Beiuş, Livada, Aleşd, Sânnicolau de Munte, Balc, Chişlaz, Cighid, Mădăras (jud Bihor) şi Tăşnad, Acâş – Beltiug (jud Satu Mare), se arată pe site-ul firmei Transgex SA.

  Firma Transgex a obţinut concesiunea apei termale din Tăşnad prin Hotărârea Guvernului nr. 947 din 20 august 2008 privind aprobarea Licenţei de concesiune a activităţii miniere de exploatare a apei geotermale nr. 8.535/2007, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Comercială Transgex SA.

  Firmă legată de Vasile Blaga
  Când încă ocupa funcţia de senator de Bihor, în noiembrie 2000, Vasile Blaga a fost numit administrator în firma Transgex SA. Fostă societate de stat, care se ocupa de activităţi de proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice, Trangex SA a fost reorganizată în 2000, fiind deţinută de FPS şi de FPP Banat Crişana. Numirea lui Blaga s-a făcut după schimbarea acţionarului majoritar, mai exact după ce pachetul majoritar de acţiuni, de 69%, deţinut de FPS, a fost cumpărat de Dafora SA, compania miliardarului Gheorghe Călbureanu din Mediaş. În acelaşi timp cu Blaga au devenit administratori la Transgex şi Gheorghe Călbureanu, Marcel Piteiu, fost director de exploatare la Romgaz, fost deputat din partea PDL, apoi director general al Romgaz, Francisc Toth, fost director general al Romgaz. În perioada în care Blaga a fost administrator în Transgex, Dafora SA a reuşit să achiziţioneze şi celelalte acţiuni de la FPP Banat Crişana, reuşind să controleze 96% din acţiunile firmei. Blaga s-a retras din funcţia de administrator în iunie 2004.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img