More


  Sătmăreni în infernul de la Paris

  =

  atentat

  Mai mulţi sătmăreni s-au aflat în mijlocul evenimentelor de groază de la Paris în timpul atentatelor teroriste de vineri noapte. Unul dintre ei se afla chiar pe stadion în timpul acestor atentate, în timp ce un altul se afla în zona Turnului Eiffel. Cei doi relatează nebunia prin care au trecut în noaptea respectivă.

  Spectatorii de pe stadion nu ştiau nimic
  Sătmăreanul Andrei Buia a fost la meciul Franţa – Germania de pe Stade de France. Potrivit relatărilor acestuia, pe stadion, în timpul meciului, nu s-a ştiut nimic de atentatele din zona stadionului.

  „Undeva, pe la jumătatea primei reprize, am auzit prima bubuitură. Chiar dacă a fost foarte puternică, nici eu, şi nimeni de pe stadion, nu s-a gândit la atentate cu bombă. Ne-am gândit că sunt nişte petarde. La circa 10 minute a urmat cea de a doua bubuitură şi tot la petarde ne-a sărit gândul. Doar la pauză ne-am pus câteva semne de întrebare. Înainte de pauză s-a dublat numărul de stewarzi pe stadion. De asemenea, în timpul pauzei, când am încercat să părăsim incinta stadionului înspre gardul împrejmuitor, nu ni s-a permis acest lucru. Ni s-a permis accesul doar în barurile de sub tribunele stadionului. Şi mai interesant lucru, nici telefonia mobilă, nici internetul nu erau funcţionale în acea perioadă, astfel că nimeni de pe stadion nu s-a putut informa despre ce se întâmpla afară”, ne relatează Andrei.

  andrei1

  Sătmăreanul spune că a aflat despre ce s-a întâmplat la Paris abia când a părăsit arena.

  „Prin minutul 88, imediat după cel de-al doilea gol, am vrut să părăsim arena pentru a evita aglomeraţia de la începutul meciului. Am vrut să ieşim pe poarta cea mai apropiată, dar am fost direcţionaţi spre alte ieşiri. Maşina ne era parcată în imediata vecinătate a stadionului. Abia după ce am pornit spre casă, am văzut multă poliţie pe stradă care direcţiona traficul spre periferia oraşului. Zona centrală a Parisului era complet închisă. Semnalul la telefonul mobil a revenit abia după ce ne-am îndepărtat de stadion. Atunci am văzut că am fost sunat de foarte multă lume din ţară şi atunci am aflat, cu adevărat, ce s-a întâmplat”, mai spune Andrei.

  Nebunia de lângă Turnul Eiffel
  Un alt sătmărean, Mario Silaghi, se afla în noaptea respectivă în apropiere de Turnul Eiffel.

  “Am fost să cumpărăm nişte suveniruri la baza turnului. Am parcat maşina chiar lângă turn. Când am vrut să ne întoarcem la maşină au apărut de nicăieri zeci de maşini de poliţie, iar poliţiştii au început să strige la civili “fugiţi!”. Am alergat ca nebunii şi ne-am ascuns într-o scară de bloc. După ce a venit cineva după noi, am încercat să mergem la maşină, dar am dat de un drum închis de poliţie, plin de oameni. I-am întrebat pe poliţişti dacă putem lua maşina, dar aceştia ne-au ameninţat cu puşca şi nu înţelegeam ce se întâmplă. Am aflat doar sâmbătă dimineaţă că noi, în seara precedentă, am trecut înainte cu câteva zeci de minute pe lângă acel restaurant unde a avut loc nenorocirea şi noi aveam în plan să mâncăm acolo ceva. Nu poate fi descrisă senzaţia pe care o ai când poliţia îţi strigă “fugiţi”, ne-a explicat sătmăreanul.

  Doi români morţi
  În urma incidentelor sângeroase de la Paris au murit şi doi români. Surse ale Ministerului de Externe (MAE) au confirmat că cei doi români care au murit în baia de sânge din Franţa sunt Mariana Lăcrimioara Pop şi Ionuţ Calciu.

  Femeia este originară dintr-o localitate de lângă Baia Mare, iar cei doi formau un cuplu şi se stabiliseră în Paris în urmă cu mai mult timp. Sursele citate au mai indicat faptul că cei doi se aflau la o terasă vizată de teroriştii islamişti care au pus la cale atacurile. Au fost ucişi când teroriştii musulmani au tras la întâmplare asupra clienţilor aflaţi la terasă.

  Bilanţ tragic
  Bilanţul victimelor atentatelor teroriste din Paris a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă, a anunţat procurorul general din Paris, Francois Molins, citat de publicaţia franceză Le Figaro. Aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

  Autorităţile franceze au arestat preventiv şase persoane din anturajul teroristului kamikaze Omar Ismail Mostefai, unul dintre autorii atentatelor, informează site-ul cotidianului Le Figaro. Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic, care susţine că acestea sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak. Patru persoane au fost arestate în Bruxelles în cazul atentatelor teroriste din Paris.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img