More


  Sătmărenii, alături de victimele incendiului din Bucureşti

  =

  donare

  Una dintre reacţiile impresionante în faţa suferinţei victimelor din incendiul produs în Clubul Colectiv din Bucureşti a fost dorinţa a zeci de sătmăreni de a dona sânge pentru supravieţuitori. S-au lansat campanii pe Facebook, dar au fost şi îndemnuri ale autorităţilor şi ale medicilor, care se confruntă cu situaţii dramatice în spitale. Indiferent de imbold, ieri am fost martorii unei mobilizări emoţionante la Centrul de transfuzii din Satu Mare.

  Mai mulţi donatori
  Directorul Centrului de transfuzii Satu Mare, Doiniţa Crişan, a spus că s-a înregistrat o creştere a numărului de donatori. “Azi (luni, n.red.) am constatat o uşoară creştere, probabil şi din cauza catastrofei care s-a întâmplat la Bucureşti. Pentru că au venit la noi grupuri de donatori special pentru aşa ceva. Dar oare, mă întreb, trebuie să se întâmple o catastrofă pentru ca populaţia să conştientizeze cât de importantă este donarea pentru cel care este pe patul de suferinţă?!”, a spus Doiniţa Crişan.

  Donare etapizată
  Directorul Centrului de transfuzii Satu Mare a făcut apel către donatori să vină în mod etapizat, având în vedere că termenul de valabilitate a sângelui colectat este de 35 de zile. “Donarea de sânge trebuie făcută etapizat, pentru că sângele are o valabilitate de 35 de zile. Aceşti răniţi vor avea nevoie pe parcursul internării lor, căci tratamentul va fi de foarte lungă durată şi cu multe intervenţii chirurgicale şi grefe. Deci, îi rog pe donatori să vină etapizat pentru a avea mereu sânge proaspăt şi de calitate, pentru că la un ars nu îi voi putea da niciodată sânge la un pas de expirare”, a declarat Doiniţa Crişan.

  Cine poate dona sânge?
  Doiniţa Crişan a explicat cine poate dona sânge şi în ce condiţii. “Orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, care este sănătoasă. Să nu fi avut în antecedente hepatită, TBC, sifilis, boli neuropsihice, diabet cu insulină, se poate prezenta la Centrul de transfuzie. Trebuie să aibă o tensiune arterială de minim 110 cu 70 milimetri coloană de mercur. O hemoglobină de 13 la femei şi de 13,5 grame pe decilitru la bărbaţi. Donatorii se pot prezenta cu actul de identitate, cu carnetul de conducere sau cu paşaportul. Toată lumea înainte de donare trebuie să consume multe lichide. Ceaiuri, cafea, lapte, în general mâncăruri uşoare. Nu se pot mânca sarmale sau fasole uscată, slănină, adică mâncare grasă. Dar lichidele sunt foarte importante”, a conchis Doiniţa Crişan.

  Jandarmii, din nou la datorie
  Jandarmii sătmăreni încep din nou campania de donare de sânge, mobilizându-se pentru a acoperi deficitul de sânge din spitale. Începând de azi, jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare se implică activ în campania benevolă de donare de sânge, organizată la nivelul unităţii, conştienţi fiind de faptul că „dăruind o picătură din sângele tău, dai o şansă vieţii aproapelui”.

  Astfel, azi, cu începere de la ora 8.30, jandarmii sătmăreni se vor prezenta la Centrul de Transfuzii Sanguine Satu Mare, unde, după efectuarea analizelor preliminare, vor dona sânge, salvând în acest fel pe cei aflaţi în suferinţă. În acest moment judeţul Satu Mare se confruntă cu o gravă criză de sânge.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img