Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare informează că populaţia activă a judeţului este în scădere. Fapt care generează automat şi creşterea ratei şomajului. Pentru a contracara acest fenomen, oficialii AJOFM Satu Mare încurajează angajarea tinerilor prin diferite motivări financiare.
Mai puţini muncitori, rată mai mare a şomajului
Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, că la sfârşitul lunii octombrie rata şomajului era de 3,63%. Procentul este în creştere cu 0,06% faţă de luna septembrie a acestui an. Creşterea este cauzată de scăderea populaţiei active a judeţului, care s-a diminuat de la 158.500 persoane la 156.200 persoane.
Peste 6.000 de şomeri sunt în plată
Potrivit aceloraşi surse, numărul total al şomerilor este de 5.670 de persoane, din care numărul femeilor fără loc de muncă se ridică la 2.451 de persoane. Din numărul total de şomeri, doar 606 sunt în plată, restul de 5.064 sunt şomeri neindemnizaţi. După nivelul de instruire, 4.891 sunt şomeri cu nivel de instruire primar, gimnazial sau profesional, 617 sunt absolvenţi de studii medii şi 162 sunt absolvenţi de studii superioare.
Facilităţi acordate absolvenţilor
Absolvenţii care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada în care sunt înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pot beneficia de o primă de încadrare, reprezentând o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării. Dacă un absolvent se angajează cu program normal de lucru, în perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj poate beneficia de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Condiţia este să se menţină raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
Facilităţi suplimentare
Dacă angajarea beneficiarilor de ajutor de şomaj se face într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de localitatea de domiciliu, aceştia pot beneficia de o primă de încadrare, egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării. Dacă angajarea acestora se face într-o localitate şi urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, pot beneficia de primă de instalare, reprezentând o sumă egala cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.
Ciprian Bâtea