More


  Trei secole de la naşterea Episcopului Grigore Maior

  =

  maior

  Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Maramureş şi autorităţile judeţene şi locale au aniversat la sfârşitul săptămânii trecute împlinirea a 300 de ani de la naşterea episcopului greco-catolic Grigore Maior. Manifestări dedicate acestui eveniment au fost organizate la Sărăuad, Tăşnad şi Satu Mare, de către Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Maramureş, Consiliul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean Satu Mare, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Primăria oraşului Tăşnad.

  Seria manifestărilor a debutat vineri, de la ora 11.00, cu depunerea unor coroane de flori la bustul episcopului Grigore Maior, aflat în Tăşnad, iar de la ora 12.00 a avut loc o ceremonie religioasă în Sărăuad. Manifestările au continuat de la ora 13.00 la Casa de Cultură din Tăşnad, unde a avut loc colocviul ştiinţific, expoziţia şi lansarea volumului „Episcopul greco-catolic Grigore Maior la 300 de ani de la naştere”.

  Activităţile au continuat şi sâmbătă la Biserica greco-catolică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Satu Mare. La eveniment au participat Cardinalul Lucian Mureşan – Arhiepiscopul Major al Mitropoliei Blajului, episcopul Vasile Bizău al Episcopiei Române Unită cu Roma Greco-Catolică Maramureş, episcopul Virgil Bercea de la Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea, episcopul Jenö Schönberger de la Episcopia Romano-Catolică a Diecezei de Satu Mare, acad. Ioan Aurel Pop – rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta – decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Marcel Şirban de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, conf. univ. dr. Greta Miron de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, respectiv dr. Livia Ardelean de la Arhivele Naţionale Cluj Napoca.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img