More


  Vot prin corespondenţă (doar) la parlamentare

  =

  Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a fost adoptat săptămâna trecută la Camera Deputaţilor, cu 257 de voturi “pentru”, 30 “împotrivă” şi 12 “abţineri”. În prealabil, legea a trecut de Senat, dar într-o formă diferită. Astfel, dacă forma proiectului de lege ajunsă la Senat prevedea aplicabilitatea legii pentru alegerile parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale, forma adoptată de Camera Deputaţilor, for decisiv, a stabilit că votul prin corespondenţă este aplicabil doar pentru alegerile parlamentare.

  Reprezentanţii PSD, cel mai puternic grup parlamentar din Camera Deputaţilor, au fost cei care au propus şi susţinut acest amendament. Liberalii şi-au exprimat regretul că proiectul nu se referă la votul prin corespondenţă pentru toate tipurile de scrutin, dar s-au resemnat renunţând la greva japoneză avută în vedere în acest sens. Legea va merge la Preşedinţie pentru promulgarea ei în forma adoptată de Camera Deputaţilor.

  Parlamentarii au eliminat din proiect prevederea potrivit căreia cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă se puteau înscrie în Registrul electoral online.

  De data aceasta, potrivit proiectului de lege, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doreşte să-şi exercite dreptul de vot prin corespondenţă, se poate înscrie în Registrul electoral prin cerere scrisă, datată şi semnată, depusă personal sau prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă. De asemenea, are obligaţia să anexeze o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa sa de domiciliu sau reşedinţa în care locuieşte, precum şi o copie a actului de identitate.

  Nu în ultimul rând, divulgarea secretului votului este sub sancţiunea legii penale, la fel ca şi exercitarea votului în numele altei persoane.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img