More


  Bilanţ prezidenţial după un an

  - Advertisement -

  Înainte ca parlamentarii să plece în vacanţa prilejuită de sărbătorile de Crăciun şi de Revelion, Klaus Iohannis a marcat împlinirea unui an de la preluarea mandatului prezindenţial printr-un discurs ţinut în plenul reunit al celor două Camere.

  Bilanţul retrospectiv i-a oferit şefului statului prilejul de a sublinia faptul că o serie de promisiuni din discursul de investitură din anul trecut s-au îndeplinit. A izbutit să numească, în sfârşit, numitul “Guvern al meu”, condus de “tehnocratul” Daniel Cioloş, ceea ce se cuvine considerată cea mai importantă victorie a sa.

  Fără a intra în alte detalii, subliniem că spre deosebire de anul trecut, în discursul recent din faţa Parlamentului, Klaus Iohannis a înlocuit “România lucrului bine făcut” cu sloganul său din campanie cu “România educată”. Acesta este noul proiect de ţară pe care şeful statului îşi doreşte ca factorii politici şi societatea civilă să şi-l asume pentru a fi dus la bun sfârşit. Ceea ce, în viziunea iniţiatorului, ar însemna, prioritar, o creştere economică despre care să nus e vorbească doar în statistici şi date, ci să se reflecte zi de zi în nivelul de trai al fiecărui român. Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte Parlamentul, şeful statului şi-a exprimat convingerea că această instituţie trebuie să răspundă aşteptărilor prin mai multă rigoare.

  În loc de concluzii, prezentăm rezultatele unui sondaj realizat de INSCOP Research la o lună de la tragicul eveniment din Clubul “Colectiv”. Potrivit cercetării sociologice, şeful statului a crescut în încrederea alegătorilor. Dacă, la sfârşitul lunii septembrie, 58,6% dintre respondenţi aveau “multă” şi “foarte multă” încredere, la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lui decembrie, actualul preşedinte a urcat la 59,8%. Desigur, creşterea de 1,2% nu este spectaculoasă, dar având în vedere că are loc la un an de la preluarea mandatului, ea nu este de ignorat.

  Specialiştii INSCOP Research susţin că preşedintele nu a scăzut în acest interval de timp pentru că nu a făcut gesturi politice majore, nici în plan intern, nici în plan extern. Dar nici n-a greşit dezamăgitor. Iar electoratul său s-a dovedit foarte răbdător, aşteptând. Ceea ce nu înseamnă însă că scurgerea timpului în acelaşi mod va rămâne favorabilă lui Klaus Iohannis şi în perioada următoare a mandatului său.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img