More


  Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică, inaugurat ieri la Carei

  =

  jos

  Modernul Centru de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrică “Cristiana” a fost inaugurat ieri la Carei. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragoş, directorul adjunct, Eugenia Ardelean, alţi ivitaţi.

  Directorul DGASPC, Mariana Dragoş, a spus, în deschiderea evenimentului, că este vorba despre un centru pe care instituţia pe care o conduce l-a dezvoltat de-a lungul timpului prin intermediul unui proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean. “Practic este primul centru de recuperare şi reabilitare din judeţul nostru, cel mai apropiat fiind la Cluj. Beneficiarii serviciilor oferite de acest centru sunt persoane adulte cu handicap neuropsihic care provin din centrele de îngrijire şi asistenţă socială, dar şi tineri care au părăsit sistemele de protecţie a copilului. A fost un proiect foarte greu şi fără susţinerea concretă a Consiliului Judeţean nu am fi reuşit să realizăm acest centru”, a mai spus Mariana Dragoş.

  De asemenea, Adrian Ştef şi-a exprimat satisfacţie că s-a reuşit realizarea acestui proiect şi i-a felicitat pe toţi cei implicaţi. “Eu cred că o societate este completă dacă se bazează pe toţi semenii ei. Tocmai de aceea avem această datorie şi trebuie să ne adresăm tuturor. Şi cred că putem face acest lucru. Mai cred că asistenţa socială din judeţul Satu Mare a fost un model pentru ţară şi vrem să rămânem la fel şi pe viitor. Am reuşit să transformăm casele de copii în centre de plasament moderne care reuşesc să redea beneficiarilor acestora căldura din sânul unei familii, prietenia şi grija angajaţilor din sistem”, a spus Ştef.

  Şeful Centrului, Iosif Doboş, a arătat că lăcaşul are o capacitate de cazare de 48 de locuri. “Investiţia a fost făcută la iniţiativa conducerii Consiliului judeţean şi a DGASPC. Centrul are o capacitate de cazare de 48 paturi, în condiţii deosebite şi moderne. Încercăm să ne ducem la bun sfârşit misiunea noastră care ar putea fi cuprinsă într-o singură propoziţie: Trebuie să facem puţină lumină acolo unde este întuneric. Noi, împreună cu echipa de aici, sperăm să ducem misiunea la final. Avem condiţii deosebite şi sperăm ca beneficiarii să se simtă aici ca acasă”, a spus şeful centrului.

  În final, protopopul ortodox de Carei, Marian Crainic, a sfinţit centrul, după care o parte dintre beneficiari au prezentat un scurt program artistic dedicat sărbătorilor de iarnă.

  Valoarea contractului de finanţare a proiectului a fost de 710.000 euro, din care 85% se acordă din Împrumut de la Banca Mondială şi 15 % din bugetul de stat. Contribuţia Consiliului Judeţean a fost de 406.537,96 lei. Scopul proiectului l-a constituit restructurarea instituţiilor în care standardele minime de calitate nu sunt sau nu pot fi implementate, prin înfiinţarea şi dezvoltarea serviciilor rezidenţiale pentru protecţia specială a persoanelor cu handicap neuropsihic din centrele de îngrijire şi asistență socială din județul Satu Mare, precum și tineri care au părăsit sistemul rezidențial de protecție a copilului.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img