More

    Comercianţii de brazi au invadat pieţele

    brazi01

    Cu circa două săptămâni înainte de Crăciun, pieţele din municipiul Satu Mare au fost invadate de către comercianţii de brazi. Oferta este extrem de diversificată, sătmărenii putând opta pentru brazi din Danemarca, Serbia sau România. În ceea ce priveşte preţurile, acestea sunt la nivelul anului trecut. Ce-i drept, în ultimele zile înainte de Crăciun preţurile vor scădea, dar sunt şi sătmăreni care nu lasă achiziţia unui brad pe ultima sută de metri.

    Ofertă generoasă
    Oferta la brazi din pieţele sătmărene este destul de consistentă, sătmărenii având posibilitatea să-şi aleagă unul în funcţie de banii din buzunar. Spre exemplu, în Piaţa Mare pot fi găsiţi brazi de mărimi şi preţuri diferite, în funcţie de potenţialul financiar al fiecărui sătmărean. Cât despre ţara de provenienţă, există brazi din Danemarca, Austria, Serbia sau România. “Brazii pe care eu îi comercializez sunt din pepinieră, din Danemarca, aduşi de la Camătă, din judeţul Sălaj. Brazi frumoşi. Noi vindem doar brazi normandiana. Sunt colegi care vând şi brazi româneşti”, a spus un comerciant.

    Preţuri pentru toate buzunarele
    În ceea ce priveşte preţul, acesta este la fel ca şi anul trecut, susţin comercianţii. Astfel, preţul unui brad sârbesc – care este, se pare, şi cel mai ieftin – este cuprins între 20 de lei pentru un brad de jumătate de metru şi poate ajunge până la 100 de lei pentru bradul de 1-1,5 metri. “Noi vindem brad sârbesc, între argintii şi molizi. Preţul oscilează între 20 de lei şi o sută de lei la acest soi”, a spus o comerciantă.
    Cei mai pretenţioşi pot opta pentru un brad normandia, adus din pepiniere din Danemarca. Preţul acestora începe de la 60 de lei şi poate ajunge până la 200-250 de lei pentru brazii de 2-2,5 metri înălţime. Bineînţeles, brazii de peste trei metri pot ajunge până la 500 de lei. “Noi vindem doar brazi normandia şi preţurile încep de la 60-70 de lei, iar cei mai mari îi avem până la 500 de lei. Cât despre vânzări, sunt tot felul de oameni, unii cumpără, alţii doar privesc”, a spus o altă comerciantă.

    Se vând şi suporturi
    Interesant este faptul că o parte dintre comercianţi vând, odată cu bradul, şi suportul pentru acesta, la preţul de 40 de lei. “Sunt foarte mulţi cei care ne cer şi suport de brad. Unul dintre aceştia m-a condiţionat de faptul că dacă nu îi vând şi suport, nu-mi cumpără bradul”, ne-a declarat unul dintre comercianţii din Piaţa Mare.

    A apărut alternativa la tăierile de brazi
    Sătmărenii au venit cu o alternativă la tăierea brazilor. Este vorba de comercianţii care şi-au dezvoltat pepiniere de brazi şi care îi scot la vânzare fie în ghivece, fie cu rădăcina ambalată în sac, numai buni de replantat. Preţurile oscilează de la 30 de lei pentru un brăduleţ de circa 30 de centimetri până la 180 de lei pentru brazii de peste un metru. După cum au spus comercianţii, sătmărenii manifestă deja un interes crescut pentru această alternativă. “Eu am o pepinieră la Mărtineşti şi îmi vând marfa în pieţele din Satu Mare. Deşi am venit doar de câteva zile în piaţă, pot să spun că oamenii deja se arată foarte interesaţi de brazii în ghiveci sau cei pentru replantat. Consider că şi preţurile sunt bune, acceptabile, în comparaţie cu brazii tăiaţi”, a declarat o comerciantă din Satu Mare.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE