More


  Cum să interzici tradiţia?!

  - Advertisement -

  Conflictul deschis între ciobani şi vânători a scos la iveală modul dezechilibrat în care se discută şi aprobă anumite legi în România. O frază din expunerea de motive a proiectului de lege e cheie pentru a înţelege cum s-a ajuns ca ciobanii să protesteze de o asemenea manieră: “Plecând… de la nemulţumirea maselor de vânători în continuă creştere se simte nevoia revederii unor prevederi ale legii în vigoare”. Culmea este că printre parlamentarii care au iniţiat şi votat mai apoi legea niciunul nu este cioban. În schimb, există destui vânători. Şi încă unii destul de influenţi.

  Este adevărat că ciobanii produc foarte multe distrugeri, inclusiv în judeţul Satu Mare. Este adevărat că în anumite localităţi din judeţ oamenii au informat Instituţia Prefectului că vor înfiinţa miliţii populare pentru a-şi face dreptate în lupta cu crescătorii de oi, care le produc distrugeri importante în agricultură. Este adevărat că unii ciobani au ajuns inclusiv să traverseze Podul Decebal din municipiul Satu Mare.

  Este la fel de adevărat că foarte mulţi vânători sunt acuzaţi că sunt aroganţi, că le împuşcă câinii inclusiv oamenilor obişnuiţi. Este adevărat că unii administratori de fonduri de vânătoare nu asigură puncte de hrană în păduri, departe de culturile oamenilor, astfel încât animalele sălbatice să nu producă pagube. Este adevărat că rişti dosar penal dacă îţi aperi cultura agricolă de animalele sălbatice, dar vânătorul nu riscă nimic dacă animalul sălbatic distruge cultura oamenilor. Toate aceste lucruri sunt adevărate. Deci, cel puţin sub aceste aspecte, ambele părţi sunt arogante şi manifestă lipsă de respect faţă de semenii lor.

  Dar ca să le impui ciobanilor un anumit număr de câini este dincolo de puterea de imaginaţie a unui om normal. Un câine ciobănesc nu părăseşte niciodată turma. Cel puţin nu un câine ciobănesc, în adevăratul sens al cuvântului. Să îi impui tu, ca legislator – vânător, când şi cum să îşi păşuneze ciobanul oile, când transhumanţa se face înainte de apariţia sistemului de drept, este o inepţie. Această poveste conflictuală dintre ciobani şi vânători este un fel de hârtie de turnesol. Această poveste ne poate arăta cam ce şanse are un om normal, simplu, în lupta cu cercul de interese din sferele înalte ale sistemului legislativ.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img