More


  Dezastru în comerţul sătmărean înainte de sărbători

  =

  opc

  O parte dintre magazinele din judeţul Satu Mare şi-au făcut un prost obicei în a încerca să-i înşele pe clienţi în preajma marilor sărbători. Comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare i-au verificat pe o parte dintre aceştia, iar neregulile au ieşit repede la iveală. Din cei 14 operatori economici verificaţi, 11 au fost cu abateri.

  Legislaţie călcată în picioare
  Acţiunea de control a fost organizată în conformitate cu programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Pe raza judeţului Satu Mare se desfăşoară acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a produselor specifice sărbătorilor de iarna, respectiv carne şi produse din carne, produse zaharoase, ciocolată şi produse din ciocolată, produse de patiserie. Potrivit directorului CJPC Satu Mare, Maria Pinter, au fost verificaţi 14 operatori, din care 11 au fost depistaţi cu abateri. “Principalele deficienţe constatate au vizat informarea incorectă a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare a produselor existente la comercializare în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, a precizat Maria Pinter.

  Astfel, trei operatori economici din Satu Mare şi un operator economic din Botiz aveau la comercializare ficat de pui congelat, prăjituri la caserolă şi aripi de pui congelate fără elementele de identificare şi caracterizare ale acestora (denumirea produsului, lista ingredientelor pentru prăjituri, condiţiile de păstrare) înscrise pe etichete şi în limba română. Doi operatori din Livada aveau la comercializare picioare de porc congelate fără a avea eticheta cu menţiunile obligatorii (denumirea produsului, cantitatea netă, condiţii speciale de păstrare etc).

  De asemenea, doi operatori economici din Satu Mare aveau la comercializare “carne tocată amestec” şi “mici formaţi amestec”, fără a menţiona pe etichetele produselor procentul de carne de porc, respectiv carne de vită.

  Produse expirate din vară
  Comisarii CJPC au mai găsit în rafturile magazinelor produse expirate încă din vară. Astfel, la un operator economic din Satu Mare a fost descoperită ciocolată expirată din 27 octombrie, fursecuri şi prăjituri (cu cremă de căpşuni şi cu alune) expirate din luna septembrie, biscuiţi (cu unt, miere, cremă caramel) expiraţi din 10 august, cafea (boabe şi solubilă) expirată din septembrie şi octombrie.
  Demn de remarcat este şi faptul că trei operatori economici din Negreşti Oaş nu aveau afişate preţurile vizibil şi neechivoc.

  Amenzi şi produse confiscate
  În urma acţiunilor de verificare comisarii CJPC au aplicat sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 29.000 lei. Totodată au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea neregulilor constatate 62,5 kg produse, în valoare totală de 598,26 lei. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman 9,34 kg produse, în valoare de 319,7 lei.

  Directorul CJPC a mai precizat că acestea sunt rezultatele doar din prima parte a acţiunii de control. Au fost verificate şi marile magazine din Satu Mare, iar ceea ce s-a descoperit aici va fi dat publicităţii în cursul săptămânii viitoare.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img