More


  Eliminarea obligativităţii taxei radio-tv, o măsură populistă?!

  =

  Un grup de deputaţi şi senatori a depus o propunere legislativă de modificare a Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. Prin acest demers se urmăreşte eliminarea obligativităţii achitării taxei radio-tv. Aleşii susţin că această “măsură este aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisface exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie”.

  Totuşi, pentru a nu da o lovitură de graţie în special Televiziunii Române, iniţiatorii au venit şi cu o acoperire. Aceştia propun ca “veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii”.

  Autorii iniţiativei spun că, în forma actuală, legea este “neconstituţională, injustă şi discriminatorie atât pentru beneficiari, cât şi pentru operatorii privaţi, încalcă alte legi în vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiţionarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantităţi impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu”.

  La polul opus, conducerea interimară a TVR a solicitat chiar majorarea taxei pentru a se redresa situaţia televiziunii, în caz contrar existând posibilitatea blocajului total. Conducerea TVR a mai opinat că ştergerea datoriilor nu ar garanta funcţionarea performantă a TVR, fără creşterea taxei TV. Din păcate, nu a vorbit şi despre schema de personal supradimensionată, managementul slab şi alte puncte nevralgice care au pus umărul din greu la această situaţie.

  Astfel, cetăţeanul de rând se află între un demers cu un puternic iz electoral al unor deputaţi şi senatori şi o nouă mână întinsă a TVR către banul public şi înspre buzunarul contribuabilului cocoşit de taxe şi impozite. Cu alte cuvinte, cetăţeanul de rând este eternul perdant!

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img