More


  La putere sau în opoziţie?

  - Advertisement -

  Noul guvern condus de Dacian Cioloş a fost votat, după cum se ştie, cu o majoritate largă în Parlament. S-a născut astfel întrebarea dacă, format exclusiv din tehnocraţi, noul Executiv este sau nu independent de partidele politice. Şi, din această perspectivă, cum percepe opinia publică modul în care se raportează principalele partide la poziţionarea lor pe eşichierul politic. Adică, se plasează la putere sau în opoziţie?
  Un recent barometru INSCOP Research a ajuns la concluzia că PNL este considerat de români drept partidul care a ajuns la putere odată cu instalarea Guvernului Cioloş. Şi, cu toate că liberalii nu au trimis la Palatul Victoria niciun ministru şi nu şi-au impus oamenii în posturi de secretari de stat sau la şefia instituţiilor deconcentrate, 53,3% din români consideră că PNL se află la putere şi îl asociază cu actualul guvern, mai degrabă decât cu un alt partid.

  Pe de altă parte, schimbarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria a adus PSD în postura de a fi considerat mai degrabă ca partid de opoziţie (43,3%). În acelaşi timp, 43% din respondenţi consideră că PSD susţine echipa lui Daniel Cioloş, dovadă că au votat pentru învestirea ei.

  Formaţiunea politică percepută drept cea mai anti-Guvern este ALDE, 45% din respondenţi fiind de părere că formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu este în opoziţie faţă de Cabinetul Cioloş.

  În sfârşit, fiind întrebaţi dacă politicile actualului Guvern sunt influenţate de partidele politice, 47,3% din respondenţi consideră că acesta nu este independent, aşa cum se recomandă. Aproape jumătate din cei chestionaţi sunt, aşadar, de părere că Guvernul Cioloş, alcătuit din tehnocraţi, este condus politic din umbră.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img