More

  Martirii sătmăreni ai Revoluţiei din 1989, comemoraţi la Satu Mare

  comemorare

  Cei șapte sătmăreni care și-au pierdut viața în Revoluția Română din decembrie 89 au fost comemorați, ieri, de autorități. Coroane de flori au fost depuse în fața plăcii de marmură care poartă inscripționate numele luptătorilor pentru libertate.

  Şapte martiri sătmăreni
  Cei şapte martiri sătmăreni sunt Ioan Marinel Ciul, Grigore Zimbru, Raluca Sălăjan, Szabo Antal, Sofalvi Gyorgy, Kiraly Mihali, Csaba Gergely. Ei sunt cei care acum 26 de ani au murit în tragicele evenimente din Decembrie 89. Pentru ca amintirea lor să nu fie niciodată uitată și din respect față de familiile lor, autoritățile județene și locale au depus coroane de flori în fața plăcii comemorative din centrul municipiului.

  Manifestarea a debutat la Satu Mare cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către prefectul Eugeniu Avram, după care a fost intonat Imnul de Stat al României. În continuare, protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, şi preotul militar Cristian Silaghi au oficiat un Te-Deum şi au ridicat un parastas în memoria eroilor sătmăreni.

  Omagiu adus eroilor
  Cei prezenți și-au adus aminte de zilele tulburi ale revoluției iar gândurile tuturor s-au îndreptat către familiile care atunci și-au pierdut copiii. Astfel, preotul militar Cristian Silaghi a spus că cei care azi trăiesc liberi să nu-i uite pe cei care şi-au dat viaţa pentru libertate. “Astăzi pământul a amuţit stropit cu sângele celor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Astăzi, fiorul păcii se coboară în sufletele noastre. Ne-am întâlnit azi să ne aducem aminte de cei care s-au jertfit pentru noi. Pentru noi, cei înşiraţi pe placa comemorativă sunt cei care s-au jertfit şi ar trebui să reprezinte modelul şi exemplul pe care ar trebui să-l urmăm cu toţii. Să nu uităm că datorită lor suntem azi ceea ce suntem”, a spus, în cuvântul său, preotul militar.

  La rândul său, prefectul Eugeniu Avram a spus că este normal ca eroii să fie comemoraţi. “Este normal să organizăm astfel de manifestări prin care să-i cinstim pe cei care s-au sacrificat pentru libertatea noastră şi demnitatea noastră naţională. Este nevoie de a urma exemplul lor pentru ca şi noi să păstrăm democraţia şi să fim mai buni unii cu alţii. Să le dea Dumnezeu linişte acolo în cer, unde se află”, a spus prefectul.

  Totodată, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a arătat că este greu momentul în care sunt cinstiţi cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră. “Este un moment greu pentru familii, pentru noi, autorităţile. Dumnezeu să-i odihnească”, a mai spus primarul.

  Defilarea Gărzii de Onoare
  Manifestarea de la Satu Mare s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare în aplauzele întregii asistenţe.
  În fiecare an, pe 22 decembrie autoritățile marchează Ziua Victoriei Revoluției. E ziua în care Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit de pe acoperișul clădirii Comitetului Central, speriați de furia românilor ieșiți pe străzile Capitalei. În schimb, tot în seara de 22 decembrie, momentul inițial de bucurie s-a transformat în haos odată ce au început să se audă, din nou, focuri de armă în piețele din Capitală. Potrivit statisticilor oficiale, în decembrie 89 au murit peste 1.100 de persoane iar peste 3000 au fost rănite.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE