More


  Meseria nu mai este brăţară de aur pentru majoritatea absolvenţilor de gimnaziu

  =

  elevi

  Dacă până anii trecuţi a fost înregistrată o uşoară creştere a numărului de elevi de clasa a VIII-a care vor să înveţe o meserie, cei din acest an şcolar vor să urmeze cursurile unui liceu teoretic. Potrivit unui studiu efectuat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), doar unul din trei elevi de clasa a VIII-a vrea să urmeze cursurile unei şcoli din învăţământul profesional.

  112 elevi vor să renunţe la şcoală
  La studiul efectuat de CJRAE au răspuns un număr de 3.207 elevi care la finele acestui an şcolar vor absolvi gimnaziul. Dintre aceştia, 2.991 au optat pentru o şcoală din judeţul Satu Mare, 104 pentru o şcoală din alt judeţ, în timp ce 112 elevi au declarat că nu mai doresc să continue studiile după ce vor absolvi clasa a VIII-a.

  De asemenea, 2.065 elevi au optat pentru o şcoală cu predare în limba română, în timp ce 867 vor continua studiile la o şcoală cu predare în limba maghiară, iar 59 la o şcoală cu predare în limba germană.

  71% vor să urmeze cursurile unui liceu
  Potrivit opţiunilor elevilor de clasa a VIII-a, 47,1% dintre repondenţi au spus că-şi doresc să urmeze un liceu cu profil teoretic, în timp ce 42,9% au optat pentru învăţământul tehnologic, fie că vorbim de liceu tehnologic, fie de şcoală profesională, în timp ce 10% au optat pentru un liceu cu profil vocaţional.

  Demn de remarcat este faptul că 71% dintre repondenţi au optat pentru liceu, din care 28,5% profil uman, 38% profil real, 10% vocaţional şi restul pentru diferite profile tehnologice. În acelaşi timp, 29,1% vor să-şi continue studiile la o şcoală profesională, cele mai căutate meserii fiind mecanica – 36,4%, turism – 16%, sau industria lemnului – 13,2%.

  Repartizarea pe şcoli
  În mare măsură, opţiunile elevilor de clasa a VIII-a din judeţ au rămas aproximativ aceleaşi, din punct de vedere procentual, ca şi anul trecut. Cele mai spectaculoase creşteri au fost înregistrate la liceele cu profil teoretic cum ar fi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” (de la 5,5% anul trecut, la 6,6% în acest an), Colegiul Naţional “Ioan Slavici” ( de la 9,95, la 11,1%), Liceul Teologic Reformat (de la 1,85, la 2,6%), Liceul Teoretic Carei (de la 6,4%, la 7,3%).

  Demn de remarcat că marea majoritate a liceelor care au pierdut procentual din opţiunile elevilor sunt de profil tehnologic. Astfel, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară “George Emil Palade” procentul opţiunilor a scăzut de la 4,1% anul trecut, la 3,3%, la Liceul Tehnologic “Ioniţă G. Andron” Negreşti-Oaş a scăzut de la 6,2%, la 4,7%, în timp ce la “Traian Vuia” a scăzut de la 4,7%, la 4%, iar la Liceul Tehnologic “George Bariţiu” Livada de la 2,4%, la 1,5%.

  În funcţie de acest studiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare va purta discuţii cu directorii liceelor din judeţ pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img