More


  Mii de copii au nevoie de atenţie specială în şcoli

  =

  copii

  Sute de copii au certificate CES în judeţul Satu Mare, ceea ce înseamnă că au cerinţe educaţionale speciale. Alte sute de elevi au probleme de exprimare, fiind nevoie şi aici de o atenţie specială, în special de logopedie. Iar la aceştia se mai adaugă miile de copii care au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, minorii putând dezvolta tot felul de afecţiuni psihice care le pot pune viaţa în pericol. Datele sunt confirmate de către evidenţele Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare.

  Sute de copii cu CES în învăţământul de masă
  Din datele Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare rezultă că în învăţământul de masă există un număr de 435 de preşcolari sau elevi care au certificat de încadrare în grad de handicap, eliberat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare. Dintre aceştia, 58 au handicap locomotor, 29 au handicap somatic, şapte au handicap auditiv, 15 au handicap vizual, 197 au handicap mental, 57 au handicap neuropsihic, iar alţii au alte forme de cerinţe educaţionale speciale.

  Alte sute de elevi învaţă în şcoală specială
  Tot din datele Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare rezultă că un număr de 628 de copii învaţă în cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din municipiul Satu Mare. Cei mai mulţi, respectiv 267 – au handicap mental, în timp ce 92 de copii au fost diagnosticaţi cu autism. Tot aici învaţă şi un număr de 58 de elevi cu handicap locomotor, iar 61 de copii au handicap neuropsihic.

  Zeci de copii au deficit de atenţie
  Specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare au înregistrat un număr de 87 de copii cu diagnosticul ADHD, însemnând “tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie”. Dintre aceştia, un număr de 48 de copii învaţă în şcolile generale din mediul ruban, iar 29 învaţă în şcoli generale din mediul rural. De asemenea, nouă copii învaţă în liceele din mediul urban şi un copil frecventează cursurile unui liceu din mediul rural.

  Sute de copii au nevoie de logoped
  Sute de copii din grădiniţe, şcoli sau chiar licee au nevoie de o atenţie sporită pentru a li se corecta anumite deficienţe, în special cele de vorbire. Din evidenţele Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare rezultă faptul că doar în cursul anului trecut cei şase logopezi angajaţi în cadrul instituţiei au efectuat intervenţii în cazul a 606 copii cu tulburări de limbaj, aceştia intrând în terapie logopedică.

  Mii de tineri, afectaţi de lipsa părinţilor
  Cu toate că se află pe un trend descendent, numărul copiilor cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate se menține foarte ridicat. Potrivit unei cercetări făcute de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Satu Mare, în prezent, în județ sunt 4.385 de elevi sătmăreni cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Mai bine de jumătate dintre aceștia provin din mediul rural.

  Concret, în județul Satu Mare sunt înregistrați 4.385 de elevi cu părinți plecați în străinătate, în scădere față de anul trecut, când au fost înregistrate 4.664 astfel de cazuri, și 2013 (4.909 cazuri). Dintre aceștia, 528 de copii sunt din învățământul preșcolar, 1.213 din învățământul primar, 1.381 din învățământul gimnazial și 1.263 sunt din învățământul liceal.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img