Fără nicio îndoială, schimbările evidente din ultima perioadă a strategiilor geopolitice au fost determinate în mod fundamental de cel mai sângeros atentat din istoria Franţei, soldat cu 130 de morţi, 150 de răniţi şi revendicat de ISIS.
Europa s-a trezit confruntată, pe de-o parte, cu terorismul islamist şi, pe de altă parte, cu tendinţele imperialiste ale Rusiei lui Vladimir Putin. Ceea ce a generat mutaţii surprinzătoare. Fără să poată spune dacă acestea sunt sau nu pe termen lung, analiştii politici remarcă faptul că Vladimir Putin, un aliat al regimului de la Damasc, şi-a concentrat tot mai mult atenţia asupra Siriei, părând să fi renunţat la atitudinea sa expansionistă în Ucraina. Rusia şi-a retras o bună parte din trupele şi armamentul mobilizat în estul Ucrainei, iar liderii separatişti proruşi vorbesc despre încetarea luptelor din regiunile Doneţk şi Lugansk.
La fel, apoi, Vladimir Putin asistă frecvent la importante forumuri internaţionale din dorinţa de a fi mai bine văzut pe plan internaţional, iar această nouă schimbare la faţă fiind pusă pe speranţa că Rusia va scăpa de sancţiunile economice la care a fost supusă de comunitatea europeană.
La rândul său, nevoită să acţioneze pe două fronturi, Europa se teme mai mult de terorismul islamic decât de imperialismul rusesc, colaborarea cu Vladimir Putin în vederea anihilării sau cel puţin a diminuării ameninţării islamiste având un rol substanţial. Însă coordonarea acţiunilor europenilor şi ruşilor nu trebuie să însemne neapărat anularea sancţiunilor economice, dorită de Moscova cu ardoare.
În acelaşi context al sancţiunilor economice se impune menţionat într-o scurtă paranteză că Vladimir Putin a dispus măsuri drastice împotriva Turciei, după ce forţele aeriene turce au doborât, după cum se ştie, un bombardier rusesc. Măsura este mai degrabă o tresărire de orgoliu în condiţiile în care Turcia este al doilea mare consumator de energie din Rusia, Moscova văzându-se nevoită astfel să pună cruce şi planurilor strategice în ceea ce priveşte extinderea influenţei sale energetice în regiune.
În concluzie, Europa trebuie să acţioneze cu înţelepciune. Adică să nu anuleze prematur sancţiunile impuse Rusiei, temperând pentru o perioadă aventurile europene ale Kremlinului şi, în acelaşi timp, să se poată baza pe un aliat important în lupta contra Statului Islamic.
Voicu D.Rusu