More


  Nu toți sătmărenii au avut un Crăciun fericit

  =

  saraci

  Sărbătoarea Crăciunului sau a Nașterii Domnului este una de bucurie, în care oamenii își oferă cadouri și-și transmit toate gândurile lor bune. Din nefericire, însă, nu toți sătmărenii au avut parte de un Crăciun fericit. În multe case a lipsit atât bradul împodobit, cât și cadourile de sub el, iar masa de Crăciun a fost cât se poate de sărăcăcioasă. Familii întregi care-și duc veacul sub stadionul Unio, pe strada Ostrovului sau în locuințele sociale de pe străzile Toamnei și Crângului au primit Crăciunul într-o sărăcie lucie.

  Crăciun sărac sub stadionul Unio
  Ca în fiecare an, de altfel, Moș Crăciun a uitat să vină și la copiii care trăiesc în familiile care și-au găsit adăpost sub tribunele stadionului Unio. Aici trăiesc circa 10 familii cu mulți copii, înghesuite în cele două-trei barăci construite aici. Sărăcia este lucie. Nu au curent electric, nu au încălzire, nu au nici măcar lemne să-și facă de mâncare.
  De spiritul Crăciunului nici nu poate fi vorba. “Ne bucurăm dacă avem ce să le dăm ceva de mâncare ăstora mici. Noroc că au fost la colindat și au mai primit de la cei mai miloși câte ceva de mâncare. Cadouri și brad împodobit nu am avut de unde. Bine că nu a fost ger că nu știu cum ne-am fi descurcat cu cei mici”, ne-a spus unul dintre locatarii de aici.

  Situație similară și la cei care au petrecut sărbătorile în fostul cămin dezafectat de pe strada Ostrovului. Aproape toți copiii de aici nu s-au putut bucura de un cadou din partea lui Moș Crăciun, și s-au bucurat dacă au primit ceva de mâncare.

  Sărăcie cruntă pe străzile Toamnei și Crângului
  În locuințele sociale de pe străzile Toamnei și Crângului trăiesc foarte mulți copii aflați în plasament familial. Din păcate pentru aceștia, Crăciunul a fost doar o sărbătoare obișnuită, puțini dintre ei primind cadouri dar și mai puțini s-au putut bucura de un pom împodobit în casă.

  Una dintre fetițele aflate în plasament familial la o familie din această zonă ne-a declarat că i-ar fi plăcut ca Moș Crăciun să treacă și pe la ea, dar se mulțumește cu ce a primit de la cei pe care i-a colindat. “Moș Crăciun nu a venit și pe la mine, deși aș fi vrut să-mi aducă și mie un cadou, orice. Am primit daruri doar de la cei pe care i-am colindat. Mă mulțumesc și cu atât”, ne-a spus fetița.

  Spiritul Crăciunului se pierde și la cei mai avuți
  Din păcate, spiritul Crăciunului se pierde și la familiile mai înstărite din oraș. Chiar dacă în casă a existat un brad frumos împodobit, chiar dacă sub acesta fiecare membru al familiei și-a găsit câte un cadou, în noaptea de Crăciun pe străzile orașului Satu Mare au putut fi văzute foarte puține cete de colindători.

  Cel mult s-au colindat rudele între ele sau prietenii apropiați. Iar obiceiul colindatului s-a transformat, în multe cazuri, în adevărate orgii culinare și bahice. Asistăm, astfel, la alterarea în fiecare an a obiceiurilor de Crăciun și transformarea acestora în orice altceva, dar nu în spiritul acestei sărbători.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img