More


  Percepţii ale românilor despre terorism

  =

  După atacurile comise în capitala Franţei şi revendicate de Statul Islamic, un sondaj INSCOP a testat, în principal, opinia românilor în legătură cu posibilitatea ca ţara noastră să fie vizată de atacuri teroriste.
  Astfel, aproape jumătate dintre respondenţi – 46,7% – consideră că România ar putea fi vizată de atentate teroriste ale ISIS. Totuşi, mai puţin de o treime – 31,8% – apreciază doar că un asemenea pericol este iminent. Prezentăm succint în cele ce urmează câteva întrebări formulate în chestionarul INSCOP şi răspunsurile înregistrate de cercetători.

  La întrebarea “Dvs. aţi auzit despre atacurile teroriste de la Paris, din 13 noiembrie 2015?”, 98% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ şi numai 1% au spus nu. Ceea ce dovedeşte că atentatele din Paris au o notorietate ridicată în rândul opiniei publice de la noi, urmare a mediatizării intensive a evenimentului. În acelaşi timp, însă, în ceea ce priveşte motivaţia teroriştilor ISIS de a ataca Parisul şi Europa, românii au opinii împărţite. Concret, la întrebarea “De ce credeţi că teroriştii ISIS au atacat Parisul şi Europa?”, răspunsurile au fost următoarele: din răzbunare pentru atacările Siriei – 40,3%; vor să impună legea islamică – 11,1%; din cauze vechi, istorice, statele din vestul Europei având de-a lungul timpului colonii în nordul Africii şi Orientul Mijlociu – 9,4%.

  În sfârşit, la întrebarea “După atacurile teroriste din Paris, ce credeţi că ar trebui să facă statele europene, inclusiv România?”, cei chestionaţi de INSCOP au răspuns: să se comporte la fel ca până acum – 32,2%, să trimită trupe terestre în Siria şi Irak pentru a elimina ISIS – 24,6%, să sprijine statele arabe din regiune care vor să se implice activ în combaterea ISIS – 24%.

  Ca un detaliu semnificativ menţionăm că un raport Amnesty International arată că teroriştii din gruparea Statului Islamic folosesc inclusiv arme din Uniunea europeană, fabricate în Belgia. În mai 2008, Belgia a încheiat un acord cu Libia în valoare de 12 milioane de euro. După căderea regimului Gaddafi, armele au fost vândute ilegal în Orientul Mijlociu.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img