În acest an, preţul porcilor graşi, numai buni de sacrificat înainte de Crăciun, este puţin mai mic decât anul trecut în aceeaşi perioadă. Demn de remarcat este şi faptul că porcii vânduţi la coteţ sunt mai scumpi decât cei vânduţi în târguri.
Diferenţă de un leu
Preţul porcilor graşi în târguri este cuprins între 6 lei pe kilogram viu, pentru cei mai mari de 120 de kg, şi 7 lei pe kilogram viu, pentru cei cuprinşi între 100 şi 120 de kg. La porcii foarte mari se ajunge şi la preţul de 5 lei pe kilogram. Faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, preţurile sunt cu ceva mai mici. Astfel, înainte de Crăciunul anului 2014, preţul porcilor graşi oscila între 7 şi 8 lei pe kilogram.
Demn de remarcat este şi faptul că există diferenţe semnificative între porcii vânduţi la coteţ şi cei vânduţi în târguri. Astfel, dacă cineva îşi doreşte să cumpere un porc pentru sacrificat direct din coteţul producătorului trebuie să scoată din buzunar între 7 şi 8 lei pe kilogram viu, adică cu circa 120 de lei mai mult decât ar fi dat pe acelaşi porc în târg. Crescătorii de porci spun că îl dau mai scump decât preţul din târguri pentru că ştie cum l-a crescut, iar cumpărătorul poate vedea şi condiţiile. Bonus la acest preţ poate fi şi înjunghierea porcului.
Chiar şi în aceste condiţii, sunt mulţi doritori care vor să cumpere porci direct din coteţ. “Am avut zece porci şi până acum am vândut jumătate. Am ferma convingere că până înainte de Crăciun îi vând pe toţi. I-am vândut cu preţuri cuprinse între 7,5 lei şi 8 lei kilogramul. Mai jos de 7,5 lei nu-l vând. Mai bine îl tai şi îl mănânc eu cu familia”, ne-a spus un crescător de porci din Odoreu.
Atenţie la trichineloză!
Celor care sacrifică porci în această perioadă li se recomandă să fie cu mare băgare de seamă la trichineloză. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Eugen Mureşan, ne-a declarat că sătmărenii au devenit foarte conştiincioşi în ceea ce priveşte examenul trichineloscopic. “Dacă până anii trecuţi doar câţiva dintre cei care sacrificau porci de Crăciun efectuau acest examen, acum sunt cu miile. Şi asta este un lucru foarte bun”, a spus Mureşan. Interesant este şi faptul că a scăzut substanţial numărul cazurilor de trichineloză. Dacă în anii precedenţi până acum erau înregistrate cel puţin 30 de cazuri, până acum au fost doar patru, din care doar două au fost confirmate.
Reprezentantul DSVSA a mai arătat că pentru o bună desfăşurare a efectuării examenelor trichineloscopice, numărul personalului din circumscripţiile sanitar veterinare a fost suplimentat. Pentru consum familial, acest examen se efectuează de către medicii veterinari din circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din municipii şi oraşe şi de către medicii veterinari de liberă practică (concesionari) de la cabinetele veterinare din judeţ. Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor unde se efectuează examenul trichineloscopic sunt: CSVSA nr. 1- Piaţa Mare, str. Martirilor Deportaţi tel. 0261-711506; CSVSA nr. 2 – Piaţa Mică, str. Paris, CSVSA nr. 3 – Piaţa Someş – Micro 15, tel. 0261- 741212, CSVSA nr. 2 – Piaţa Micro 17 – Micro 17, CSVSA Carei – Piaţa Agroalimentară Carei , tel. 0261-862498 şi CSVSA Negreşti-Oaş – Clădirea Supermarket Profi – etaj 1. Programul de lucru pentru efectuarea examenelor trichineloscopice în perioada lunii decembrie este de luni până vineri, între orele 8 – 16, sâmbătă, între orele 8 – 15, şi duminică, între orele 8 şi 14. Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic prin detecţia chisturilor şi larvelor de trichinella de către medicii veterinari de stat este de 11,16 lei/proba ( 9 lei + T.V.A).
Proba de carne se recomandă a fi recoltată din pilierii diafragmatici şi va fi însoţită obligatoriu de crotalia de identificare a animalului sacrificat, în caz contrar personalul medical putând refuza examinarea probei. Pentru animalele diagnosticate pozitiv se întocmesc dosare de despăgubire la preţul actualizat al pieţei libere cu condiţia ca animalul să fie identificat prin crotaliere şi să fie introdus în baza de date, în caz contrar proprietarul nu este despăgubit.
Florin Dura