More

  Prima parte din proiectul de modernizare a Aeroportului Satu Mare s-a încheiat

  aeroport

  Prima parte a investiţiei realizate în cadrul proiectului “Reabilitare şi modernizare suprafeţe de mişcare şi extindere autogară la Aeroportul Satu Mare” s-a încheiat. Potrivit celor afirmate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, pentru anul viitor se are în vedere obţinerea unor finanţări pentru continuarea lucrărilor şi fazare la Aeroport.

  Finanţări cheltuite în proporţie de 50%
  În deschiderea conferinţei de presă, preşedintele Adrian Ştef a arătat că proiectul ce vizează modernizarea Aeroportului Satu Mare este foarte important pentru judeţ, iar demersurile în acest sens au fost făcute încă din anul 2011. “Am aşteptat mult momentul în care am semnat contractele de finanţare pentru aceste lucrări, lucru petrecut în luna octombrie a acestui an, banii fiind alocaţi de Ministerul Fondurilor Europene. Am încercat să absorbim cât de mult se poate din contractul de finanţare. Valoarea totală a proiectului este de 66 de milioane de lei din care am absorbit circa 50%”, a spus Adrian Ştef.

  La rândul său, managerul public al judeţului Satu Mare, Nicolae Bura, a arătat că modernizarea Aeroportului Satu Mare se înscrie în lunga listă de investiţii realizată de Consiliul Judeţean şi a evidenţiat aportul adus de preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor pentru reuşita acestora. “Investiţiile vor face la Satu Mare unul dintre cele mai moderne aeroporturi regionale din România şi acest lucru va duce la înfiinţarea unor noi linii aeriene”, a mai spus Bura.

  Directorul Aeroportului Satu Mare, Nicolae Fechete, a arătat că dacă vremea ar fi permis ar fi fost derulate mai multe lucrări decât cele realizate până acum. “Partea de absorbţie a fost limitată din cauza condiţiilor meteo care nu au permis continuarea lucrărilor. Sperăm ca în primăvara anului viitor să finalizăm aceste lucrări”, a mai spus Nicolae Fechete.

  Mulţumiri Guvernului Ponta
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a mulţumit Guvernului Ponta, ministrului Fondurilor Europene de atunci, Marius Nica, dar şi vice-premierului de atunci Liviu Dragnea, pentru ajutorul acordat în derularea acestui proiect.

  Totodată, a mulţumit şi parlamentarilor sătmăreni Octavian Petric şi Erdei D. Istvan care au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru ca proiectul de modernizare a Aeroportului Satu Mare să obţină finanţări. De asemenea, a mulţumit şi tuturor celor care s-au implicat în derularea proiectului.

  Preşedintele Ştef a mai arătat că pentru anul viitor se are în vedere obţinerea altor finanţări pentru fazarea aeroportului sătmărean.

  Lucrări complexe
  În prima fază au fost finalizate lucrările la modernizarea celor 2.500 de metri ai pistei de aterizare. Au fost schimbate circa 400 de dale de beton de pe pistă, iar cele care nu au necesitat schimbare au fost reparate. Peste aceste dale de beton va fi turnat un strat subţire de asfalt. Totodată, au fost executate lucrări la sistemul de canalizare şi drenaj şi sunt săpate şanţurile pentru sistemul de balizaj.

  Aerogara va fi reamenajată şi extinsă atât spre pistă cât şi spre partea din faţă, spre parcare, astfel încât va avea o capacitate de 200 de călători într-un singur flux. Lucrările de modernizare şi extindere a Aeroportului Satu Mare sunt finanţate din fonduri europene în baza unui proiect derulat prin Programul Operaţional Regional – Transport.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE