More


  Proiectele transfrontaliere, motorul dezvoltării judeţului

  =

  euro

  Directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, în calitate de membru al Secretariatului tehnic al Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, a precizat că cea mai mare şansă pentru dezvoltarea judeţului o reprezintă proiectele transfrontaliere. De altfel, în perioada de finanţare 2007 – 2013 au fost depuse peste 550 de proiecte în colaborare cu partenerii din Ungaria. Concret, comuna Moftin este cel mai bun exemplu de bune practici, edilii locali reuşind să implementeze mai multe proiecte de acest gen, transformând localitatea în campioana fondurilor europene la nivel judeţean.

  Sute de proiecte implementate
  Elisabeta Bekessy a precizat că în perioada 2007 – 2013 au fost depuse peste 550 de proiecte transfrontaliere, doar pentru programele de protecţie a mediului fiind accesate 65 de milioane de euro. “Având în vedere că prin acest program s-au finanţat 550 de proiecte, fiecare partener din România trebuind să aibă un partener din partea maghiară, eu consider că acest program de cooperare transfrontalieră este o reuşită. Prin proiectele de mediu pe care noi le-am desfăşurat am reuşit să stabilim o colaborare bună, am învăţat să mergem mai departe şi am accesat proiecte ale căror sustenabilitate o putem asigura prin noi finanţări. În domeniul protecţiei mediului au fost alocate 65 de milioane de euro pe Programul de Cooperare Transfrontalieră 2007 – 2013”, a spus oficialul APM Satu Mare.

  Colaborarea transfrontalieră, o oportunitate uriaşă
  Elisabeta Bekessy, în calitate de membru al Secretariatului tehnic al Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, a precizat, cu subiect şi predicat, că acest program reprezintă o oportunitate enormă pentru viitorul judeţului. “Eu consider că pentru noi, cei din regiunea nord-vest, adică judeţul Satu Mare şi judeţul vecin Szabolcs-Szatmar-Bereg este oportunitatea cea mai mare pentru a putea accesa bani europeni pentru a dezvolta judeţul în diverse domenii, începând de la infrastructură, protecţia mediului, social, respectiv de colaborare între cetăţeni”, a arătat Elisabeta Bekessy.

  Speranţe mari în viitor
  Elisabeta Bekessy a precizat că speră ca noul segment de finanţare 2014 – 2020 să intre în vigoare cât mai repede, în condiţiile în care APM are deja câteva idei de proiect. “Cel mai important, pentru mine, este noul program ce urmează să se lanseze, de data aceasta în Programul de Cooperare Tranfrontalieră România – Ungaria. Dacă se poate anul acesta, în următoarele săptămâni, dacă este posibil, dacă nu cel mai târziu în primul trimestru al anului 2016. Consider că şi noua tranşă de finanţare va fi una de succes, mai ales că se acordă o importanţă tot mai mare proiectelor de mediu. Avem deja idei de proiecte şi avem de lucrat mult în acest domeniu al protecţiei mediului, fiindcă cerinţele sunt mari din partea Uniunii Europene. Atât noi, ca şi instituţie, cât şi în colaborare cu autorităţile locale sau organizaţiile neguvernamentale”, a spus directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului.

  Cel mai important proiect regional, la Moftin
  Directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, Elisabeta Bekessy, a ţinut să sublinieze faptul că unitatea de procesare a deşeurilor de la Moftin este cea mai importantă de la nivel regional. Concret, Primăria şi Consiliul Local al comunei Moftin, în parteneriat cu Autoguvernarea locală Nyíradony – Ungaria (în calitate de lider de proiect) au finalizat în cursul lunii octombrie un proiect, în valoare de peste jumătate de milion de euro, în urma căruia s-a înfiinţat o unitate de transformare a deşeurilor agricole şi forestiere în bricheţi, prin care se va asigura termoficarea instituţiilor publice de pe raza comunei. Astfel, Moftinul s-a transformat în cea mai ecologică localitate din mediul rural. “Este foarte important faptul că în Moftin s-a dat în folosinţă un obiectiv de mediu cu care ne mândrim cu toţii. Prin realizarea acestui proiect se va reduce poluarea aerului, mai ales că abordează un domeniu prioritar la nivelul judeţului, şi anume gestionarea deşeurilor. Este un proiect deosebit de valoros, unic pe plan regional şi poate chiar şi naţional”, a concluzionat Elisabeta Bekessy.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img