More


  Sătmărenii, adepţii preparatelor tradiţionale de sărbători

  - Advertisement -

  targ

  Sătmărenii aleg în continuare preparatele tradiţionale, în detrimentul mezelurilor şi a preparatelor din carne din magazine. În centrul oraşului, la standurile producătorilor tradiţionali s-au format chiar şi cozi, mai ales la standul cu produse din carne, lapte, dar şi la cel unde se vinde pălinca, produs care nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători.

  Ofertă variată
  Se apropie sărbătoarea Crăciunului şi ne pregătim produsele tradiţionale ce se vor regăsi pe masa de sărbători. Cei care nu au tăiat porc pentru că nu le-a permis bugetul sau cei care servesc produse tradiţionale doar de sărbători s-au orientat să cumpere şi anul acesta preparate după reţete tradiţionale de la producătorii locali. Oferta a fost variată, iar sătmărenii au putut chiar şi să deguste produsele pe care dau banii.

  Cel mai repede s-au vândut anul acesta caltaboşii, jumările, dar şi şunca. De asemenea, la mare căutare sunt şi cârnaţii afumaţi care vin serviţi alături de murăturile pe care gospodinele le-au pregătit special pentru musafirii care le vor trece pragul de sărbători.

  Preţurile sunt acceptabile susţin producătorii. Spre exemplu pentru un kg de cârnaţi de casă, sătmărenii plătesc 24 de lei, pentru un kg de şuncă afumată 23 de lei, iar pentru un kg de tobă preparată după reţeta tradiţională aproximativ 15 lei.

  Brânzeturile şi pălinca, la mare căutare
  Pe lângă preparatele tradiţionale din carne la mare căutare au fost şi brânzeturile, însă nu cele pe care le găsim ambalate sofisticat în marile magazine, ci cele care au fost realizate de un producător local care se ocupă de mai bine de 10 ani cu pregătirea brânzei telemea, astfel încât aceasta să aibă gustul de odinioară. Producătorul spune că vine din Micula, iar toate produsele lui sunt la preţul de 25 de lei kg pentru că sunt făcute din acelaşi lapte şi nu poate să facă diferenţe între ele, muncind la fel de mult pentru fiecare preparat pe care îl vinde sătmărenilor, iar până acum nu a primit reclamaţii. Acesta are brânză de oaie, de vacă, smântână, caşcaval, toate realizate după secretele pe care şi el la rândul lui le-a învăţat de la părinţi.

  În acelaşi loc, la doi paşi, erau şi standurile producătorilor de pălincă. Băutura este considerată un adevărat ajutor în digestie, motiv pentru care un pîhărel este indicat înaintea aperitivului din ajunul Crăciunului. “Am adus pălincă din pere, mere prune, amestec, este produsă de mine, în Prilog. Se ocupa soţul meu dar a murit şi am continuat să mă ocup eu de asta. Îi sfătuiesc pe cei care cumpără pălincă să guste înainte. Eu la clienţi le dau să guste şi apoi dacă le place cumpără, dar în general cel mai bine se vinde pălinca de prune”, ne spune doamna Maria din Prilog.

  Atenţie la mesele de sărbători
  De sărbători, adulții ar trebui să fie atenți și la mesele copiilor și să nu lase platourile cu prăjituri la discreția celor mici. Specialiștii în nutriție spun că celor mici ar trebui să li se ofere prăjituri calitative, făcute în casă, cu unt și nu cu margarină.

  Pe lângă cunoscutele sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și băuturi alcoolice, sunt binevenite salatele şi mâncărurile „mai uşoare”. Alimentele consumate în exces de sărbători vă pot pune în pericol sănătatea, aşa că trebuie să fiţi atenţi la cât mâncaţi şi la combinațiile nepotrivite de produse.

  Alexandra Ardelean  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img