More


  „Spărgătorul de nuci”, cadoul de Crăciun al Filarmonicii sătmărene

  =

  concert

  La Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare s-a desfăşurat, joi seară, Concertul tradiţional de Crăciun, care l-a avut la pupitrul dirijoral pe maestrul Ştefan Novak, în cadrul căruia orchestra filarmonicii a interpretat magistral muzica din baletul ”Spărgătorul de nuci” al lui Ceaikovski, și care reprezintă cadoul de Crăciun pentru melomanii sătmăreni. Și de această dată, spectacolul de sfârşit de an s-a desfăşurat cu sala arhiplină.

  Concertul a debutat cu uvertura miniatură, după care a început spectacolul propriu-zis. Acesta începe cu decorarea pomului de Crăciun al familiei Stalhbaum, care își așteaptă musafirii alături de copiii lor, Fritz și Clara. După care orchestra sătmăreană a interpretat un marș, galopul copiilor și dansul părinților. Spectacolul continuă cu scena de dans odată cu sosirea unchiului Drosselmeyer care le împarte cadouri copiilor, urmat de un vals al bunicului. Copiii se ceartă pe cadouri, iar câștigător este Fritz, iar unchiul ca să o consoleze pe Clara i-a dat fetei un Spărgător de nuci, costumat în unformă militară, însă pe care Fritz îl strică. Clara se întoarce în camera festivă și din acest moment începe aventura fetei care visează că șoarecii conduși de regele lor o atacă, fiind apărată de Spărgătorul de nuci alături de soldăței, Dar Clara intervine și îl salvează pe acesta. Atunci, el se transformă într-un prinț și o conduce pe Clara spre drumul spre Împărăția dulciurilor, scenete interpretate de orchestra sătmăreană.

  În partea a doua, orchestra filarmonicii prezintă scena în care cei doi ajung la Castelul trandafirilor din Împărăția dulciurilor și cum Prințul-Spărgător povestește Zânei dulciurilor și suitei acesteia despre lupta Clarei cu regele șoarecilor. Apoi, cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: ciocolata – dans spaniol, cafeaua – dans arab, ceaiul – dans chinezesc, mirlitonul – dans rusesc, după care a urmat un vals al florilor. Apoi orchestra a interpretat un Pas de deux al Clarei și al Prințului-spărgător, acesta constând în dansurile tarantella, dans de la Fee-Dragee și Indrada. Spectacolul s-a încheiat cu marele vals și cu apoteoza, momentul în care Clara se trezește și constată că totul a fost doar un vis. La final, orchestra sătmăreană și dirijorul Ștefan Novak au fost răsplătiți cu numeroase aplauze din partea publicului.
  Robert Marcus  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img