More  Ţări simpatizate de români

  Barometrul INSCOP Research a realizat un clasament al simpatiei românilor faţă de alte ţări care ar putea reprezenta totodată destinaţii principale pentru posibilii imigranţi din România.

  Astfel, pe prima poziţie a clasamentului se situează Spania, asociată cu un sentiment mai degrabă pozitiv de 84,3% dintre respondenţi. Urmează Italia, cu 82,7% şi Marea Britanie, cu 82%. Poziţiile următoare revin Franţei şi Olandei, pe care 79,9%, respectiv 78,6% din români le asociază mai degrabă cu sentimente pozitive. Pe locul al şaselea se situează SUA, cu 78%.

  Acelaşi barometru relevă faptul că Germania a trecut de pe primul loc pe poziţia a şaptea în topul ţărilor simpatizate de români. În luna februarie a acestui an, Germania continua să fie în fruntea topului ţărilor faţă de care 87,3% din români declarau, la măsurătoarea de atunci, că au sentimente pozitive. Specialiştii INSCOP pun această scădere evidentă pe modul necorespunzător în care Germania a gestionat criza refugiaţilor. Ceea ce se dovedeşte că a alterat sentimentele românilor faţă de această ţară. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a adoptat, la început, o politică deschisă faţă de valul de imigranţi care invada Europa, iar apoi, depăşită de situaţie, s-a străduit, fără rezultate concrete, să ia măsuri pentru stoparea afluxului de imigranţi, când numărul acestora a ajuns la cote alarmante.

  Republica Moldova este, aşa cum era de aşteptat, cea mai iubită ţară dintre ţările vecine României, faţă de care 74,3% din respondenţi au sentimente pozitive. Cel mai puţin simpatizate de români sunt Ucraina (47%) şi Ungaria (36,7%). Clasamentul este încheiat de Rusia, faţă de care doar 26,8% din respondenţi declară că au sentimente pozitive.

  Voicu D.Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE