More

    Tradiţia sacrificării porcilor de Ignat se mai păstrează încă

    trad1

    Cu toate că Uniunea Europeană a încercat să ne interzică acest lucru, cu toate că în magazine se găsesc toate specialităţile tradiţionale făcute din porc, şi în ciuda mai multor influenţe, obiceiul sacrificării porcului de Ignat se mai păstrează încă, în special în mediul rural. Zilnic, în această perioadă, la sate sunt tăiaţi porci şi sunt prelucraţi după modelul tradiţional. Unul dintre păstrătorii acestor tradiţii este şi cunoscutul antrenor de lupte sătmărean, Tudor Barbul, care a sacrificat ieri, în satul Aliza, un porc de aproximativ 400 de kg, crescut în gospodăria sa din acest cătun.

    Uriaşul a cedat
    Aşa după cum ne spunea Tudor, aproape toţi locuitorii din Aliza, adică circa 7-8 oameni, au dat o mână de ajutor pentru a răpune mamutul, nu înainte de a-şi face curaj cu câte un pahar de pălincă. Cu toată oponenţa sa, uriaşul de 400 de kilograme a cedat în cele din urmă, fiind astfel sacrificat de Ignat.

    În continuare, Tudor, ajutat de câţiva tineri care doresc să înveţe meşteşugul, au pârjolit uriaşul porc, prima dată cu paie, pentru a-i da o aromă mai plăcută şoricului şi cărnii, după care l-a finisat cu un arzător cu gaz.

    A învăţat meserie de la tatăl său
    După ce porcul a fost pârjolit şi bine spălat, s-a trecut apoi la tranşarea sa. Tudor Barbul a precizat că a învăţat să lucreze cu porcul de la tatăl său şi îşi doreşte să lase moştenire acest meşteşug celor mai tineri, având în jurul său doi învăţăcei. “De la tatăl meu am învăţat să lucrez cu porcul. El a fost mare henteş şi, lucrând pe lângă el, am învăţat şi eu. Îmi doresc să las moştenire acest meşteşug şi altora mai tineri. Am doi dintre ei aici de faţă care vor să înveţe să tranşeze porcul”, a mai spus Tudor.

    trad2

    Tradiţia merge mai departe
    Tudor Barbul ne-a declarat că, cu toată influenţa occidentală, românii se străduiesc să păstreze tradiţia sacrificării porcilor de Ignat. Din uriaşul alb, Tudor va face toate produsele tradiţionale, cârnaţi, caltaboşi, sângerete, va pune slănina şi şuncile în saramură după care le va afuma. “Încercăm să păstrăm tradiţiile în ceea ce priveşte sacrificarea porcilor, chiar dacă din afară vin tot felul de influenţe. Un prieten apropiat de-al meu mi-a spus că-şi va vinde porcul crescut de el şi îşi va cumpăra din magazine toate produsele. Am reuşit în cele din urmă să-l conving să nu facă acest lucru şi le recomand tuturor care au posibilităţi să sacrifice porc de Ignat. Altfel, Crăciunul nu mai este la fel”, a spus Tudor Barbul.

    Din fericire, ceea ce spune Tudor se poate vedea în satele judeţului. Zilnic, în această perioadă pot fi văzuţi porci sacrificaţi aproape la fiecare casă. Acesta este un semn cât se poate de bun că, cel puţin deocamdată, tradiţia sacrificării porcilor de Ignat merge mai departe.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE