More


  Un mesaj pentru terorişti

  =

  Au trecut mai bine de cinci ani de când preşedintele Barack Obama nu s-a mai adresat naţiunii americane. Era în august 2010 când a făcut-o ultima oară, anunţând încheierea operaţiunilor din Irak. La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele de la Casa Albă a transmis din Biroul Oval un semnal de forţă către terorişti, promiţând solemn poporului american şi, totodată, întregii lumi: “Vom distruge ISIS”. În esenţă, a fost şi confirmarea de la acest înalt nivel a faptului că masacrul de la San Bernardino, ca şi carnagiul din inima Parisului, a fost opera odioasă a Statului Islamic.

  Pentru că discursul a fost totuşi lipsit de elemente spectaculoase şi întru totul noi, analiştii politici s-au străduit să afle motivul pentru care Barack Obama a dorit să dea greutate acestui nou mesaj al său lansat din Biroul Oval. Misterul a fost elucidat de publicaţia americană The Daily Beast, care a dezvăluit că un raport al serviciilor secrete americane – CIA, DIA, NSA – a produs îngrijorare la Casa Albă. Anume, departe de a fi slăbit, aşa cum anunţase preşedintele american cu doar o zi înainte de atacurile de la Paris, ISIS s-a întărit şi şi-a dezvoltat reţele de sprijin peste tot în lume, acestea putând fi activate oricând pentru atacuri. De aceea, raportul şocant al serviciilor secrete americane a formulat o opinie că ISIS trebuie să sufere cât mai rapid o înfrângere severă în teritoriul pe care îl ocupă.

  De asemenea, aceeaşi publicaţie americană a făcut cunoscut că Barack Obama a ordonat deja intensificarea bombardamentelor şi a trimis comandouri specializate în răpiri şi lichidări împotriva liderilor jihadişti. Este însă de semnalat că în discursul său preşedintele SUA a repetat că exclude o intervenţie terestră, deşi experţii serviciilor secrete americane afirmă că este singura cale prin care ISIS poate fi înfrânt.

  Fără nicio îndoială este cât se poate de evident că liderul american a dorit să transmită un mesaj de încurajare pentru poporul său şi, în acelaşi timp, unul de forţă şi ameninţare către ISIS şi către acoliţii săi de pretutindeni.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img