More


  Bisericile sătmărene, arhipline de Bobotează

  - Advertisement -

  bobo1

  Bisericile din municipiul Satu Mare, fie ele ortodoxe sau greco-catolice, au fost ieri arhipline de sărbătoarea Bobotezei. Preoţii au sfinţit apa pe care enoriaşii au luat-o pentru acasă.

  Sfinţirea apei
  Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi care au dorit să ia apă sfinţită acasă. Cei care au ajuns mai târziu la biserică nu au mai putut intra în lăcaşul de cult.

  Slujba de sfinţire a apei a fost oficiată de preotul paroh Cristian Boloş, ajutat de un alt preot coleg. După sfinţirea apei, a fost sfinţită şi apa din butoaie de unde credincioşii şi-au luat în diferite recipiente şi au dus-o pentru acasă.

  Lume multă de Bobotează şi la Catedrala greco-catolică “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Slujba de sfinţire a apei a fost oficiată de protopopul Dumitru Roman alături de un sobor de preoţi. Şi aici a fost sfinţită apa în butoaie mari de unde credincioşii şi-au luat pentru acasă. Aceştia spun că folosesc apa în fiecare zi, atât pentru a o bea cât şi pentru a-şi sfinţi locuinţele.

  bobo5

  Sărbătoarea Bobotezei
  Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza) a fost instituită în amintirea botezului primit de Hristos de la Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului și este prăznuită, potrivit calendarului ortodox, la 6 ianuarie. Se mai numește Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului, pentru că în această zi s-a arătat Mântuitorul, care stătuse până atunci necunoscut, a ieșit pentru prima dată în lume, fiind mărturisit ca Mesia. Botezul Domnului în Iordan are o dublă semnificație: pe de o parte, prin cufundarea în apele Iordanului, Iisus Hristos sfințește firea apelor, pregătind oarecum botezul creștin; pe de altă parte, în această zi, Sfânta Treime s-a arătat pentru prima dată: Dumnezeu Tatăl, prin glasul care zice: “Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit”, Duhul Sfânt în chip simbolic de porumbel, care odihnește peste Hristos, și Mântuitorul botezat de Ioan în apa Iordanului.

  Boboteaza are, pe lângă înțelesurile creștine, trăsături de mare sărbătoare populară. În ziua Bobotezei, predomină practicile de purificare prin stropire cu Agheasmă Mare și de botezare a credincioșilor, la care poporul a adăugat rituri de alungare a spiritelor malefice: spălatul sau scufundarea în apa râurilor și lacurilor, împușcăturile, aprinderea focurilor, afumarea oamenilor, vitelor și gospodăriilor.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img