More

  Chiulangita cronică face ravagii la oraşe

  scoala02

  Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie le-a prezentat membrilor Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică un raport de analiză a fenomenului absenteismului şcolar la final de an. Din acest document reiese că circa 80% din elevii care au chiulit de la şcoală au fost identificaţi în mediul urban. Aceştia au fost prezentaţi conducerii unităţilor de învăţământ, care au dispus măsuri administrative pentru diminuarea fenomenului.

  Peste o sută de poliţişti şi jandarmi la datorie
  Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare arată că pentru patrularea şi supravegherea unităţilor şcolare, a zonelor învecinate şi a traseelor de deplasare a elevilor au fost angrenaţi un număr de 140 de purtători de uniformă. Concret, este vorba despre 100 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, 19 angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi 23 de angajaţi ai Poliţiei Locale. Aceştia au fost grupaţi în 79 de patrule, din care 39 de echipe mixte au patrulat în mediul urban, respectiv 40 de echipe au patrulat în mediul rural.

  Zeci de acţiuni de prevenire
  Oamenii legii au organizat zeci de acţiuni de combatere a delincvenţei juvenile. Concret, în colaborare cu conducerile unităţilor de învăţământ au fost organizate 65 de întâlniri între cadrele didactice şi părinţi, fiind organizate alte 108 activităţi în timpul orelor de curs.

  Chiulangita, mai prezentă în mediul urban
  Totodată, au fost iniţiate şi desfăşurate un număr de 31 de acţiuni pentru combaterea absenteismului şcolar. Interesant este faptul că cei mai mulţi chiulangii au fost depistaţi în mediul urban. “Ca urmare a acţiunilor întreprinse au fost depistaţi 81 de elevi care absentau de la cursuri. Şi anume, 67 în mediul urban şi 14 în mediul rural, efectuându-se informări scrise în fiecare caz în parte către conducerile unităţilor de învăţământ pentru a se lua măsurile administrative interne impuse în astfel de situaţii”, se arată într-un raport remis de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

  Zeci de agenţi economici şi şoferi, amendaţi
  Echipele mixte de poliţişti, poliţişti locali şi jandarmi au controlat în cursul lunii noiembrie un număr de 43 agenţi economici cu privire la comercializarea către elevi a produselor alcoolice şi din tutun. Aceste acţiuni s-au lăsat cu zeci de amenzi. “Au fost aplicate un număr de 32 de sancţiuni contravenţionale, din care 26 la Legea 61/1990 privind ordinea şi liniştea publică şi alte şase la O.U.G. 195/2002 – privind circulaţia pe drumurile publice”, se arată într-un raport al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

  Infracţiunile de furt, cele mai frecvente
  Conform aceleiaşi surse, în unităţile de învăţământ predomină infracţiunile de furt, urmate de cele de violenţă. “În cursul lunii noiembrie 2015 am înregistrat patru evenimente sub incidenţa legii penale în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar, din care două în mediul urban – ambele în municipiul Carei – şi alte două în mediul rural, respectiv şcolile din Hodod şi Botiz. Defalcând pe genuri de infracţiuni, am înregistrat trei infracţiuni de furt calificat, respectiv o infracţiune de lovire. În ceea ce priveşte autorii, în două situaţii făptuitorii au fost depistaţi, fiind din categoria elevilor, iar în alte două situaţii faptele sunt cu autor necunoscut”, se mai arată în sursa citată.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE