More


  Educație prin coerciție

  - Advertisement -

  Ministerul Afacerilor Interne (MAI) informează că anul acesta au fost cele mai liniştite sărbători de iarnă din ultimii cinci ani, fără incidente la petrecerile şi spectacolele publice de Revelion, şi cu o diminuare a accidentelor cauzate de folosirea materialelor pirotehnice. Deci, iată că se poate să avem sărbători mai liniștite și pe la noi, pe meleagurile mioritice mult blamate în ultimele decenii.

  Dar, totuși, cum s-a reușit ca după atâția ani să avem în sfârșit sărbători mai liniștite? Adevărul este că numai prin forța de coerciție! Prin amenințarea cu dosare penale! Acesta este tristul adevăr. A fost nevoie ca Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare să scoată din unitate luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale, care să patruleze pe străzi în semn de descurajare a unor presupuse acte de vandalism. Iar treaba a funcționat ca și unsă. Experimentul a fost unul de un real succes. Dar, oare, nu este trist ca după un sfert de secol de democrație noi să nu fim în stare, încă, să fim mai buni doar dacă vedem la orizont brațul ferm al legii?!

  Aceeași situație a fost înregistrată și în ceea ce privește materialele pirotehnice. Dacă în anii trecuți îți pușcau petardele pe la urechi mai ceva cum le șuieră gloanțele pe la urechile soldaților în teatrele de război, anul acesta a fost o diferență de la cer la pământ față de anii trecuți. Aproape că sătmărenilor nu le-a venit să creadă că este Revelionul.

  Dar și această realitate a fost posibilă tot unor acțiuni masive de descurajare sau prindere a persoanelor care se ocupau cu vânzarea ilegală a petardelor sau artificiilor. De exemplu, nu a fost zi fără ca polițiștii să nu identifice cel puțin o persoană care să nu aibă asupra sa un material pirotehnic. Totuși, ce-i drept, au mai fost incidente, dar au fost unele destul de izolate.

  În concluzie, se pare că unii – poate chiar majoritatea dintre noi – nu pot fi încurajați să respecte legea prin vorba bună. La astfel de indivizi contează doar să le arăți bastonul și cătușele. Metoda este una cât se poate de funcțională și ar putea fi extinsă pe tot parcursul anului. Poate așa vom avea – în sfârșit – liniște. Nu vom avea atât de multe raliuri în centrul orașului, nu vom avea atât de multe altercații și nu vom avea atât de mulți morți pe șosele.

  Ciprian Bâtea

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img