More


  Locuinţele s-au scumpit de sărbători

  - Advertisement -

  imobiliare

  Înainte de sărbătorile de iarnă, preţurile pe piaţa imobiliară din municipiul Satu Mare au crescut cu aproximativ 10 procente, comparativ cu lunile septembrie, octombrie sau noiembrie. Fenomenul s-a înregistrat pe fondul venirii acasă a sătmărenilor care lucrează în străinătate şi care au disponibilităţi financiare mai mari pentru a investi în imobiliare. Situaţii identice mai sunt înregistrate de Paşte, dar şi în lunile iulie-august.

  Preţuri majorate la apartamentele mici
  Cele mai semnificative creşteri de preţuri înregistrate în perioada analizată au avut în vedere apartamentele cu două camere. În medie, în perioada sărbătorilor, acestea au crescut cu 15-20% ajungând la 17-18.000 de euro în Solidarităţii, 28.000 de euro în Micro 16 sau Micro 15, 33-34.000 de euro în Micro 17 sau Carpaţi II, până la 43.000 de euro în zona centrală a oraşului Satu Mare.

  Creşteri de preţuri, de circa 10 procente, au fost înregistrate şi la apartamentele cu trei camere, ajungând la 29.000 de euro în Solidarităţii, 30-35.000 de euro în Micro 15 şi Micro 16, în jur de 40.000 de euro în Micro 17 şi Carpaţi II şi până la 70.000 de euro în centru.

  În ceea ce priveşte garsonierele, al căror preţ oscilează între 10.000 şi 20.000 de euro, în fucţie de zonă, majorările de preţ au fost de circa 5%. În principiu, preţurile au rămas la fel în ceea ce priveşte apartamentele cu patru sau mai multe camere. Nu au fost sesizate modificări majore de preţuri nici la case sau terenuri.

  “Stranierii” sunt “de vină”
  Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, majorările de preţuri pe piaţa imobilară în perioada sărbătorilor de iarnă au fost provocate de venirea acasă a sătmărenilor care lucrează în străinătate. “Preţurile au cunoscut o uşoară creştere în această perioadă deoarece cei care le vând mizează pe faptul că sătmărenii care lucrează în străinătate şi care se întorc de sărbători acasă au posibilităţi financiare mai mari de a investi în imobiliare decât cei rămaşi în ţară. Astfel de creşteri de preţuri pe piaţa imobiliară mai sunt înregistrate de Paşte dar şi în lunile iulie-august”, ne-a declarat reprezentantul unei agenţii imobiliare.

  Acesta este de părere că, în perioada imediat următoare, preţurile locuinţelor vor reveni la nivelul înregistrat în toamnă sau poate chiar mai mult. “Ianuarie şi februarie sunt luni aproape moarte pe piaţa imobiliară. Acest lucru atrage după sine şi scăderea preţurilor”, a mai spus agentul imobiliar.

  Puţine tranzacţii
  Degeaba au ridicat proprietarii de apartamente preţurile, că sătmărenii, fie cei care locuiesc aici sau lucrează în străinătate, nu s-au înghesuit să le cumpere. Tranzacţiile imobiliare în perioada sărbătorilor de iarnă au fost foarte puţine. “Lumea vine acasă să petreacă Crăciunul cu familia. Puţini sunt cei care au făcut investiţii în această perioadă. Tranzacţiile cresc substanţial în lunile de vară”, a mai declarat agentul imobiliar.

  Apartamentele cu două sau trei camere au fost cele mai vândute în perioada analizată în municipiul Satu Mare.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img