Medicina la privat, tot mai profitabilămedicina

În timp ce toată lumea vorbeşte despre exodul medicilor, stomatologilor sau farmaciştilor, interesant este faptul că în judeţul Satu Mare numărul acestor specialişti a crescut în ultimii ani. Fenomenul este confirmat de către datele Direcţiei Judeţene de Statistică Satu Mare. În acelaşi timp, se înregistrează o creştere evidentă a serviciilor medicale în sectorul privat, fie că vorbim despre cabinete medicale de specialitate, cabinete stomatologice sau farmacii. În schimb, numărul unităţilor medicale din sectorul public a rămas constant.

Spitalele şi ambulatoriile de specialitate, controlate de stat
Dacă tendinţa este ca tot mai multe servicii medicale să treacă în sectorul privat, în subordinea statului, respectiv a Consiliului Judeţean sau al primăriilor din judeţ, se află în continuare toate spitalele, ambulatoriile de specialitate, dispensarele medicale, centrele de sănătate mintală sau cabinetele medicale şcolare. Interesant este faptul că, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, în ultimii ani numărul acestor unităţi aflate în sectorul public a rămas constant, spre deosebire de sectorul privat, acolo unde s-a înregistrat o creştere evidentă.

Medicina în sectorul privat, creştere substanţială
Direcţia Judeţeană de Statistică relevă faptul că serviciile medicale din sectorul privat au înregistrat o creştere evidentă în ultimii ani. Astfel, dacă în cursul anului 2010 erau înregistrate 135 de cabinete medicale de specialitate, în cursul anului trecut acestea au ajuns la 175 de unităţi de profil. De asemenea, numărul cabinetelor stomatologice a crescut de la 181 de unităţi în 2010 la 224 de unităţi în cursul anului trecut. Nici afacerile private cu analize medicale nu merg mai rău. Concret, numărul laboratoarelor medicale a crescut de la 18 în 2010 la 20 în 2015. O altă afacere de succes pare a fi comercializarea medicamentelor. Astfel, de la 121 de farmacii în 2010, numărul acestora a ajuns la 179 în cursul anului trecut.

Doar medicina de familie pare mai puţin rentabilă
Interesant este faptul că singura scădere este înregistrată în cazul medicinei de familie, acolo unde numărul cabinetelor medicale de familie a scăzut de la 145 de unităţi în 2010 la 127 de unităţi în cursul anului trecut.

Populaţia de la sate este cea mai oropsită în privința asistenței medicale. Un doctor are în “parohie” între o mie și trei mii de oameni. Medicii de familie sunt, majoritatea, navetiști, așa că au program doar câteva ore pe zi, de luni până vineri. Noaptea și în week-end, bolnavii sunt ai nimănui. În cel mai bun caz, asistenta locuiește în comună și dă consultații la domiciliu.

Mai mulţi medici şi farmacişti
În timp ce toată lumea vorbeşte despre exodul halatelor albe, interesant este faptul că numărul medicilor a crescut în mod evident în judeţ. Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, dacă în cursul anului 2010 erau înregistraţi 555 de medici, numărul acestora a ajuns la 604 în cursul anului trecut. De asemenea, şi numărul stomatologilor a crescut, de la 194 de persoane în 2010 la 236 de persoane în cursul anului trecut.

Acelaşi fenomen s-a înregistrat şi în cazul farmaciştilor, al căror număr a crescut de la 204 persoane în 2010 la 287 de persoane în cursul anului trecut.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts