Mihai Eminescu – lumina neamului nostru! (II)Pentru Eminescu moartea nu e o tragedie, nu e o catastrofă, nici o sfârşire, ci o împlinire a destinului nostru de “trecători”, de muritori, este o necontenită metamorfoză a elementelor naturii: “Ci eu voi fi pământ”.

Bine spune Dan Puric: “Poporul român n-a rezistat datorită oportuniştilor, ci datorită martirilor şi sfinţilor”. Sunt unii care nu au făcut nimic la viaţa lor, dar au curajul de a vorbi urât despre Eminescu, fără să se gândească la pedeapsa lui Dumnezeu! Doamne, şi câţi sunt de aceştia! Am învăţat de la geniul omenirii că a fi român este o frumuseţe a lumii. La fel ca şi limba română.

Bine că ne aducem aminte de Eminescu în fiecare an, de 15 ianuarie, zi cu dublă semnificaţie: naşterea lui M. Eminescu şi Ziua Culturii Române. Ce bine sunt împreunate aceste două evenimente însemnate în viaţa poporului român! În lume, mai ales în capitalele mari, 15 ianuarie rămâne ziua în care este sărbătorit poetul nepereche, care a intrat în istoria literaturii universale prin poarta principală! Satu Mare, cunoscut ca vechi şi puternic centru cultural, nu se dezminte şi, la colegiul ce-i poartă numele, oamenii de bun-simţ vin să-l omagieze pe Eminescu! Şi felicităm pe cei prezenţi pentru a-l omagia aici, acum şi oriunde! Mă simt onorat să scriu cuvinte despre Eminescu ştiind că ne aflăm în faţa geniului, implicat profund în viaţa noastră, cunoscut luptător cu pana şi cuvântul pe baricadele românismului.

Eminescu a devenit un nume sonor, care s-a impus în lirica universală, printr-o creaţie profundă, incitatoare, o căutare tăcută, neliniştită, o taină, adevăr şi ecou.

Este unul din cei mai puternici bărbaţi ai neamului românesc şi noi, cei care l-am studiat şi am simţit, plecaţi peste hotarele ţării, aprecierile străinilor la adresa românilor prin Eminescu, nu vom permite nimănui să ştirbească personalitatea geniului! N-am întâlnit nici un popor să-şi terfelească valorile şi să caute ceva prin care să-i coboare valoarea! Să-l fi avut oricare popor de pe glob pe Eminescu, s-ar fi mândrit cu el, ridicându-şi prestigiul în lume!

P.S. Doamne, dă-ne mai multă minte şi puţină mândrie de neam creştin!

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts