Mize ale PNL în noul anÎn mod evident, PNL se străduieşte să profite şi în 2016 de sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis, care persistă în a cere reformarea partidelor. Ceea ce înseamnă, în mod concret, în cazul liberalilor, trecerea în plan secund a vechii garnituri de politicieni şi aducerea în prim-plan a politicienilor tineri din eşalonul doi. Dar, pe lângă faptul că răspunde solicitărilor repetate ale preşedintelui României şi este o nădejde pentru rezultate cât mai bune la alegerile locale şi parlamentare, demersul liberalilor are în vedere şi Diaspora, un electorat preponderent de dreapta.

Desigur, acestea nu sunt mize unice, lor adăugându-li-se şi unele restanţe. Avem în vedere mai ales faptul că de câteva luni liberalii încearcă să realizeze unificarea organizaţiilor locale şi judeţene, astfel ca ea să însemne o singură structură de comandă. Una care să pregătească alegerile. Însă, fără a căuta nod în papură, ne permitem constatarea că demersul liberalilor de unificare a conducerilor nu va fi uşor. Înainte de toate, fostul PDL şi vechiul PNL sunt structuri politice orgolioase. Ambele părţi se vor strădui să promoveze propriii candidaţi, iar inexistenţa unui sistem paritar ar putea duce la nemulţumiri cu consecinţe greu de anticipat. Este motivul pentru care liderii trebuie să se aşeze la tratative şi să decidă ce loc vor repartiza copreşedinţilor care nu candidează la primării. Adică posturi de vicepreşedinte sau susţinere pentru preşedinţia consiliilor judeţene. Vor fi prea puţini cei dornici să aştepte până după alegeri, când o nouă majoritate parlamentară va proceda la reformarea administraţiei cu oamenii din partide. În plus, liderii trebuie să ţină cont în alegerea candidaţilor la locale şi parlamentare de Codul de integritate al PNL, care trebuie respectat.

În sfârşit, liberalii mizează pe promovarea femeilor la nivelul administraţiei locale şi a Parlamentului, înscriindu-se în linia europeană promovată, de altfel, şi de Dacian Cioloş, care le-a promovat în procent de 25% în posturi ministeriale. Rămâne însă de văzut în ce măsură va gira electoratul strategia liberalismului feminist.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts